fallback

ЕС одобри държавната помощ за птицефермите ни

Между 20 и 22 млн. лева са отделени за птицефермите и свиневъдните стопанства, прилагащи мерки за хуманно отглеждане на животните

17:15 | 17.10.12 г.

До края на годината птицевъдите ще могат да получат помощ от държавата, след като от ЕС официално са одобрили плановете на правителството за това, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Той направи това съобщение по време на международната конференция „Птицевъдство 2012“, която се провежда в Пловдив, съобщиха от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Между 20 и 22 млн. лева ще бъдат отпуснати за птицевъдите и свиневъдите, които спазват ангажименти за хуманно отношение при отглеждането на животните. Средствата вече са в бюджета на Държавен фонд „Земеделие“.

Мерките за хуманно отношение към животните костваха много на животновъдите, отбеляза още Цветан Димитров в Пловдив.

В началото на лятото земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че всички птицеферми у нас покриват нормите за хуманно отглеждане на животните, придобило гражданственост като „нормите за щастливи кокошки“.

Разпоредбите предвиждат по-широки клетки за отглеждане на кокошките носачки и редица допълнителни изисквания, които да облекчат съществуването на птиците. Мерките са част от законодателството на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 11.09.22 г.
fallback