IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Данък и за печалбите от хазартните игри и от фондовата борса

Вицепремиерът е категорично против уеднаквяването на ставките у нас с европейските

12:31 | 13.10.12 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дянков: Данък и за печалбите от хазартните игри и от фондовата борса

До края на годината и печалбите от хазартните игри и от фондовата борса може да бъдат облагани, заяви в интервю за "Дарик радио" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. По думите му в момента се работило и по тези текстове, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета.

"Трябва да има равно третиране, каквато е идеята на плоския данък", смята Дянков. Той е категоричен, че пенсиите не трябва да се облагат, дори най-високите.

Като следващи стъпки Дянков вижда промяна на законите така, че всеки да се осигурява сам, да падне тавана на осигуровките и да се премахне на ранното пенсиониране. Вицепремиерът прогнозира, че може да се въведе и данък върху финансовите транзакции, но в бъдеще, като по-въпроса вече има положителни нагласи в целия ЕС.

Вицепремиерът смята също, че трябва да се облагат и парите от земеделска аренда, но това е тема за следващ мандат. „Трябва да има равнопоставеност. В противен случай - към изключенията се насочват спекулативни капитали”, каза още финансовият министър.

По думите на Дянков във всички европейски страни се облагат лихвите по депозитите на хората, независимо, че в някои страни той е облечен в друга форма.

„Това е нещо като данък върху лихвите по депозитите, но за големите транзакции", обясни Дянков. Той допълни, че преди е бил твърдо против, а сега е "меко" против. Вицепремиерът обаче е категорично против уеднаквяването на ставките у нас с европейските, за да се запази ниското данъчно облагане у нас.

Финансовият министър добави, че той лично е привърженик на ниските данъци, като във времето данъкът трябва да стане прогресивен вместо плосък.

В сряда (10 октомври) след заседанието на Министерски съвет финансовият министър Симеон Дянков изненадващо съобщи, че от началото на 2013 година всички депозити в банките ще бъдат обложени с 10% данък върху лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 0
Fiscalist
преди 11 години
Така де то капитализъм в България вече почти няма... за какво ни е капиталов пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Fiscalist
преди 11 години
Така ли да ги разбирам тези новини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
Fiscalist
преди 11 години
Ами значи ще закриваме БФБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Дянков е казал още нещо:"Не съм привърженик на частните пенсионни фондове. Смятам, че това е грешка, направена през 90-те години. Вижда се, че това не работи. Всяка година НАП събират парите, дават ги на частните пенсионни фондове и те всяка година губят процент от тези пари. Затова трябва да се направи така - хората да имат право на избор дали да влагат парите си в държавното или в частното осигуряване."Ето свръзката (ако не я тривнат): http://dnes.dir.bg/news/danakat-lihvite-12189759А това според мен значи, че дните на частните пенсионни фондове са преброени. Е, поне на задължителните такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
VicKing
преди 11 години
ANS9983, ще признаят Дянков за най-успешният финансов министър, само за да налагат техният си хомот. Не забравяй, че истинските неща са простички и ако някой тръгне да обяснява колко сложно е всичко, то обикновено става доста по-сложно. Не подценявай народа или с други думи не се надценявай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 12
ANS9983
преди 11 години
Дянков е финансист и политик отвсякъде. Помнете, че когато си тръгне и след години ще кажат (вкл. днешните сини - Костов и сие), че Дянков е бил най-успешният финансов министър в новото време, пък и преди. Ако направи това, което сега говори, ще му сваля шапка. Следващите правителства също ще го признаят, но след като дойдат навласт. Сега не смеят да го подкрепят заради масата (електората). Масата е финансово непросветена, излива се по блоговете, действа стихийно и първосигнално, както я насъскат опонентите на Дянков. Борба за власт, това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Kostadin13
преди 11 години
Трябва да се тури еднакво ДДС за всички стоки включая закупените ,чрез лихва пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
aldy
преди 11 години
Да беше намалил контрабандата на акцизни стоки под нивата на предишното правителство, да беше увеличил събираемостта, да беше ударил по сивата и черна икономика, та да се захваща с лихвите по депозити. Да,ама не. Контрабандата е нараснала повече от три пъти над тази при предходните управляващи. Контрабандни цигарите, мече и български, спокойно се продават на всеки ъгъл от *** братовчеди, вече получили сигурен поминък. От тия "невинни" занимания държавата губи над 2 милиарда лева, а тоя се хваща за 120 милиона, от които 1/3 ще отидат да покриват разходите по събирането, заплащането на нови работни места в администрацията и т.н. Не им вярвам. Или са много некадърни, което хич не е за вярване, или съзнателно бутат нещата към фалит на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още