IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Данък и за печалбите от хазартните игри и от фондовата борса

Вицепремиерът е категорично против уеднаквяването на ставките у нас с европейските

12:31 | 13.10.12 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дянков: Данък и за печалбите от хазартните игри и от фондовата борса

До края на годината и печалбите от хазартните игри и от фондовата борса може да бъдат облагани, заяви в интервю за "Дарик радио" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. По думите му в момента се работило и по тези текстове, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета.

"Трябва да има равно третиране, каквато е идеята на плоския данък", смята Дянков. Той е категоричен, че пенсиите не трябва да се облагат, дори най-високите.

Като следващи стъпки Дянков вижда промяна на законите така, че всеки да се осигурява сам, да падне тавана на осигуровките и да се премахне на ранното пенсиониране. Вицепремиерът прогнозира, че може да се въведе и данък върху финансовите транзакции, но в бъдеще, като по-въпроса вече има положителни нагласи в целия ЕС.

Вицепремиерът смята също, че трябва да се облагат и парите от земеделска аренда, но това е тема за следващ мандат. „Трябва да има равнопоставеност. В противен случай - към изключенията се насочват спекулативни капитали”, каза още финансовият министър.

По думите на Дянков във всички европейски страни се облагат лихвите по депозитите на хората, независимо, че в някои страни той е облечен в друга форма.

„Това е нещо като данък върху лихвите по депозитите, но за големите транзакции", обясни Дянков. Той допълни, че преди е бил твърдо против, а сега е "меко" против. Вицепремиерът обаче е категорично против уеднаквяването на ставките у нас с европейските, за да се запази ниското данъчно облагане у нас.

Финансовият министър добави, че той лично е привърженик на ниските данъци, като във времето данъкът трябва да стане прогресивен вместо плосък.

В сряда (10 октомври) след заседанието на Министерски съвет финансовият министър Симеон Дянков изненадващо съобщи, че от началото на 2013 година всички депозити в банките ще бъдат обложени с 10% данък върху лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 1
al4en
преди 11 години
Импе, следващите избори трудно ще ги фалшифицират, прекалиха отдавна, трябва подмяната да е на 100 %.. потрай още малко :)) а е ясно, че боко е в дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Scribbler
преди 11 години
Simeon 'Tax & Spend' Dyankov!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Говоря за печалбите от хазарта, презумцията е такава - след като букмейкърът вече се облага с данъци, няма как да облагаш и човека!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
И като тоя човек вижда равнопоставеност ?! Знаете ли, че хазартните игри не се облагат никъде по Европа! Или почти никъде, големите държави като Испания, Италия, Англия, Германия - никоя от тях не облага хазарта! Никоя - нито една от тях, нали ми говори за равнопоставеност, от къде сега го измисли това ??! *** ДОЛЕН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Алчен - не мисля, че дянков е толкова ***. Просто оня, дето черепът му прилича на питекантропски и обича да реже лентички, заповядва: "Гномче, хазната е празна, обещах на пенсиите увеличение, за да гласуват за мене, ромите стават все повече и искат да ядат и пият без да работят. Така че търси пари, истръскай ги от хората, как ще го направиш, твоя си работа." - и дянков изтръсква откъдето свари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
Дреме ми на самолетът. Докато не кеширам, нямам реална капиталова печалба, а аз НЕ кеширам, следователно и данък няма да плащам. Така или иначе след няколко месеца тоя гнусен гном ще е в историята в политически план, а в житейски - ще обсъждаме дали лично да се разправим с г-н дянков, или да го пратим на грузинците, които, както чувам, имали да се обясняват нещо с него.А, *** - да те питам - ако загубя на БФБ, ще ми покриеш ли 10% от загубата, или делкаме само печалбите, а загубите са си за моя сметка, отвратително изчадие?Апропо - Конституционният съд отсъди, че заграбването на парите на гражданите от ППФ е противоконституционно. Защо тоя гнусняр нито връща тия 300 000 000, нито влиза в затворът? борисов, отговаряй ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
al4en
преди 11 години
Деане, ти май нищо не разбираш от икономика, и важноста на фин пазари, явно и дянков е като теб :) Ние нашето ще си вземем, но с оглед трудностите които търпим последните години такива като теб да си плащат данъците, аз в общи линии съм решил персонала с 10% надолу, без значение обема работа, кои не му харесва да ходи при дянков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
dean.jordanov
преди 11 години
Печалбите от борсата не са ли включени в ДОД? 10% всяка година описано в данъчна декларация? Ако досега не е било така, това си е чисто укриване на данъци! Аз защо трябва да плащам 10%?? Не е ли малко странно досега тези доходи да са били необлагаеми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
За софийските олигарски е най-добрият, да. Направи ги от богати още по-богати. Пък хората от провинцията кучета ги яли. Скъпи ANS9983, вземи прочети някои от творбите на Смирненски и се ограмоти малко. Ситуацията от тях е на 100% подобна на днешната. На хартия в София трябва да живеят най-образованите хора, пък като гледам коментарите и отношението към ситуацията в страна, излиза точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 3
aldy
преди 11 години
Тъй, тъй, велик, значи. Като за пред простия народец, може и да мине. А защо този "велик" финансист увеличи акциза на цигарите, доста над изискванията за на ЕС за момента, при което, по официални и общодостъпни данни, събираемата сума остана на почти същото равнище, а облагаемият брой цигари спадна наполовина? Пушачите по време на кризи НИКОГА не са намалявали. Значи почти половината от консумираните цигари отидоха в една икономика, срещу която държавата и този финансов министър не само не взимат мерки за ликвидирането й, а по-скоро обратното. Е, какво му е великото на този финансист, обслужващ клептокрацията, за сметка на безкрайно търпеливия и не много умен народец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още