fallback

Преглед на печата за 13 октомври

08:45 | 13.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

 

Данъкът върху лихвите ще важи и за стари влогове и депозити

в-к Сега

Данъкът върху лихвите ще важи и за стари, и за нови депозити и влогове. Ако лихвата по старите спестявания се начислява след 1 януари 2013 г., тя ще бъде обложена с данък 10%. Според финансовия министър Симеон Дянков това не представлява облагане със задна дата. Според вложители обаче облагането по депозити и влогове, направени преди 1 януари, по същество е промяна по вече сключени договори с банките с уредени условия за лихвите. Текстовете на новите разпоредби вчера бяха внесени в Народното събрание, като се появяват черно на бяло за пръв път и не са съгласувани с никого.

Доходът от лихви по депозити и влогове ще се смята за придобит към датата, на която е начислена лихвата. Така датата, на която са вложени парите, е без значение, ако по сумата се начислява лихва след 1 януари 2013 г., обясниха от финансовото министерство. Тъй като доходът реално се счита за получен през 2013 г., от финансовото министерство считат, че няма облагане със задна дата. Без отговор обаче остава въпросът редно ли е да се облагат лихвите по вече направени влогове и депозити, след като условията по тях са калкулирани без новия данък върху лихвите.

Поне 5000 лв. ще струва "амнистията" на остъклен балкон

в-к Сега

Ден след новината за въвеждането на 10% данък върху лихвите от депозити на гражданите ГЕРБ обяви още една рискована за изборна година кампания - узаконяване на незаконните строежи, построени до 31 март 2001 г. "Амнистията" ще струва поне 5000 лв., а желаещите да се възползват от нея ще разполагат с 12 месеца от влизането на закона в сила. Така точно в годината на парламентарните избори стотици хиляди собственици на незаконни преустройства, като остъклени балкони например, ще трябва да платят, за да ги легализират. В противен случай рискуват да ги загубят. Това е смисълът на промени в Закона за устройство на територията, приети окончателно вчера от парламента.

Русия купува "Стара планина"

в-к Стандарт

Русия отваря пазарите си за българските млечни и месни деликатеси. Москва ще купува без ограничения родните колбаси "Стара планина", кашкавала, сиренето и киселото мляко по БДС. Това съобщиха за "Стандарт" от земеделското министерство.

Споразумение за отваряне на пазарите е подписано между двете страни след кръгла маса за търговско-икономическите отношения между България и Русия в контекста на членството на Русия в Световната търговска организация.

Правят софтуер за електронен референдум

в-к Стандарт

Български ИТ специалисти имат готовност да разработят софтуер, с който да се проведе електронен референдум. Това каза пред БТА Иван Иванов, консултант от фирмата, разработила информационната система за електронното преброяване на населението миналата година. Срокът за изпълнение на софтуера за народното допитване е един месец от поставяне на задачата, а цената няма да надхвърля 500 000 лева. В тази сума се включват и всички разходи за базов и системен софтуер, като бази данни и други, които на по-късен етап могат да бъдат използвани от притежателя им и за други цели, уточни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 25.08.22 г.
fallback