fallback

Инфлацията на годишна база приближава 5%

Потребителските цени през септември са се повишили с 1,1% спрямо август, а от началото на годината - с 3,7%

11:38 | 12.10.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Потребителските цени през септември са се повишили с 1,1% спрямо август, а на годишна база ръстът в цените достига 4,9%, съобщи Националният статистически институт.

Спрямо септември 2011 г. най-много са поскъпнали цените на следните групи стоки: жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива (+10,6%); транспорт (+8) и хранителни продукти и безалкохолни напитки (+6,6%).

Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ) по месеци:

Графика: НСИ

Инфлацията от началото на годината е 3,7%, а за последните 12 месеца до септември спрямо предходните 12 – 2,7%. С най-голямо увеличение през миналия месец са разходите за хранителни продукти и безалкохолни напитки (+2,7%), транспорт (+1,6%) и образование (+1,5%). Най-много се понижават разходите за свободно време, развлечения и културен отдих (-3,1%). През септември цените на лекарските и стоматологичните услуги са се повишили съответно с 0,3% и 0,1%, Намаление е регистрирано при цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти - с 0,6%, и болничните услуги - с 6,2%.

През септември цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) са се повишили с 1,6% спрямо август. На годишна база поскъпването е с 6,5%, а от началото на годината инфлацията в малката кошница е 4,7%. Цените в малката кошница са се изменили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти (+2,6%), нехранителни стоки (+0,5%) и услуги (без промяна).

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през миналия месец инфлацията е 0,3%, а на годишна база – 3,4%.

Инфлацията от началото на годината по еврометодологията е 2,8%, а за последните 12 месеца до септември спрямо предходните 12 – 2,3%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 13.09.22 г.
fallback