fallback

Тръгва приватизацията на „Топлофикация – Шумен“

100% от капитала на дружеството ще се продават на търг, няма да бъдат допускани офшорни компании

15:20 | 11.10.12 г.

На заседанието на Общинския съвет в Шумен беше взето решение за начало на приватизацията на „Топлофикация – Шумен“, става ясно от дописката от заседанието. На търг ще бъдат предложени 9,7 млн. поименни акции с номинална стойност 1 лев. Акциите съставляват 100% от капитала на дружеството.

От Общинския съвет са определили и минималната конкурсна цена на 100 хил. лева.

Бъдещият купувач ще трябва да инвестира не по-малко от 1 млн. лева в следващите три години, но ще може и да определи броя работни места в предприятието.

Едно от изискванията към купувача e още „Топлофикация – Шумен“ да заработи и възстанови топлоподаването за града най-късно за сезон 2013 – 2014 година. Освен това три месеца след сключването на приватизационния договор новият инвеститор ще трябва да погаси или предоговори задължанията на дружеството към държавата, общината, общинските дружества и към персонала.

Три години след сключването на договора дружеството няма да може да бъде обявено в ликвидация или в несъстоятелност.

От общината очакват бъдещият купувач да се занимава с производство или разпределение или снабдяване и търговия с електрическа енергия. Другият вариант е кандидатът да бъде производител и/или преносител на топлинна енергия. Компаниите ще трябва да представят и банкови гаранции в размер на 1 млн. лева.

Приходите на кандидатите за последните три години, съгласно одитираните финансови отчети, трябва да възлизат на поне 1 млн. лева общо, като за последната финансова година счетоводните отчети трябва да покажат положителен резултат.

Общинските съветници от Шумен са гласували и право на участие в търга да не бъде давано за офшорни дружества или лица, които имат просрочени задължения към българската държава или общината. Няма да бъдат допускани още и компании в несъстоятелност или ликвидация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
fallback