fallback

Изчерпал ли се е моделът на минималната работна заплата?

В бъдеще минималните осигурителни прагове може да изпълняват функцията на минимално възнаграждение

09:00 | 11.10.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор

Изчерпал се е моделът на минималната работна заплата и начинът, по който се формира и договаря тя в България. Около тази идея сближиха позициите си работодатели, синдикати и експерти в предаването „Референдум“ по БНТ.

Поводът за дебата беше лансираната от финансовия министър Симеон Дянков и впоследствие оттеглена идея за диференциране на минималната заплата по региони.

Прави впечатление, че за първи път „традиционните опоненти“ по темата за доходите демонстрират единно мнение за необходимостта от промяна при този модел. Всички участници в дискусията (представители на бизнеса, синдикатите и експерти) бяха категорични, че наближава моментът, в който формулата на минималната заплата, като регулатор на доходите и защитен механизъм за нископлатените, вече изтича.

Представителите на синдикатите, в лицето на Димитър Манолов, заместник-председател на КТ „Подкрепа“, лансираха идеята в бъдеще да има диференциация, но на базата на минималните осигурителни прагове. 

Предложението е тези минимални прагове да изпълняват функцията на минимална работна заплата. Основният мотив в полза на предложението е, че е справедливо минималното възнаграждение да се вмести между линията на бедност и средната работна заплата. Минималните прагове по браншове биха били по-съвършен модел за оценяване на труда, твърди Манолов.

Същата позиция застъпва и Мартин Димитров от „Синята коалиция“, според който трябва да се въведе моделът на минимални осигурителни прагове по браншове и по региони.

От Българската стопанска камара смятат, че минималната заплата трябва да се диференцира по три признака – по браншове, по сектори и по големина на бизнеса.

От Асоциацията на индустриалния капитал предлагат държавата да определя минималната заплата само в бюджетната сфера, а за частния сектор договарянето й да бъде в ръцете на бизнеса.

Принципната позиция на икономисти е, че минималната работна заплата въобще трябва да бъде премахната. Основният им аргумент е, че тя способства за сегментацията на пазара на труда, ощетява наетите и ограничава заетостта.

Изчерпал ли се е моделът на минималната работна заплата? Одобрявате ли идеята, че минималните осигурителни прагове може да изпълняват функцията на минимално възнаграждение? Ако имате позиция, изпратете ни я и ние ще я публикуваме. Очакваме мненията ви на info@investor.bg! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:35 | 13.09.22 г.
fallback