fallback

Очаква се кабинетът да приеме криминализиране на неплащането на осигуровки

По изчисление на КНСБ мярката ще донесе допълнително над 200 млн. лв. в Бюджет 2013

10:32 | 10.10.12 г. 9

Финансовият министър Симеон Дянков е приел три от предложенията на КНСБ за повишаване на приходната част в Бюджет 2013. Това стана ясно от изявление на президента на КНСБ Пламен Димитров след приключилото снощи заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БТА.

Дянков приема идеята на синдиката за въвеждане на данъчно дознание, което може да донесе допълнително около 200 млн. лв. в бюджета за следващата година. Приема се и ограничаването на плащанията в брой до 5000 лв. (сега е до 15 000 лв.), което ще донесе около 40 млн. лв. допълнително. Третата мярка, възприета от финансовия министър, е криминализирането на неплащането на осигурителните вноски, което по изчисление на КНСБ ще донесе допълнително над 200 млн. лева.

Най-вероятно министрите ще приемат да бъде намалена и наказателната лихва, която в момента е 20 процента за закъсняло плащане на осигуровки. 

След заседанието на тристранката стана ясно още, че в бюджета за 2013 година има резерви, които ще позволят увеличение на обезщетенията за майчинство на 270 лв. и увеличение на обезщетенията за безработица на 290 лв.

Оптимизмът на синдикатите се дължи на уверение на финансовия министър Симеон Дянков, който е заявил, че очаква  преизпълнение на бюджета за тази година и има фискално пространство за допълнителни плащания.

Според изчисленията на Димитров за повишението на парите за отглеждане на малко дете са необходими около 15 млн. лв. допълнително, а за обезщетението за безработица - 25 млн. лева.

Днес Бюджет 2013 ще се обсъжда от Министерския съвет. Очаква се да се приеме предложението на КНСБ за вътрешно преразпределение на средства от сектор "Сигурност" към образование, култура и здравеопазване.

По изчисления на КНСБ са необходими още 112 млн. лева, за да се увеличи с 15% единният стандарт в средното образование. В БАН и ВУЗ-овете са нужни още 28 млн. лева, за да се покрият неотложните плащания.

Предстои да се вземе решение и пенсионерите с минимална пенсия да получат коледна добавка, като тя ще бъде между 20 лева и 50 лева в зависимост от размера на пенсията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:17 | 10.09.22 г.
fallback