fallback

Доколко законен е референдумът за АЕЦ „Белене“?

„Синята коалиция“ ще сезира Конституционния съд за законосъобразността на допитването

09:35 | 10.10.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Задочен спор за законосъобразността на референдума за проекта „Белене“ се оформи в студиото на БНТ. Според тезата на съпредседателя на „Синята коалиция“ Мартин Димитров строителството на втора атомна централа е въпрос от компетенцията на Министерския съвет и решението трябва да се вземе от правителството.

За Димитров провеждането на обществено допитване по инвестиционен, а не политически въпрос, не е правилно. „Синята коалиция“ ще сезира Конституционния съд за това дали има правни основания за провеждането на този референдум.

Янаки Стоилов от БСП пък контрира, че Народното събрание многократно е изказвало мнение по проекта „Белене“, за това според него говорило и последното решение, с което строителството реално бе спряно. "По тази причина имаме основание да смятаме, че е в компетенциите на парламента да вземат решение за съдбата на централата".

Стоилов коментира и Закона за референдумите, чийто основен вносител е самият той. И обясни, че при разглеждане на законопроекта в правната комисия на НС е била обсъдена долна граница на броя на гласуващите, която да бъде 30% от имащите право на глас.

В пленарната зала обаче се получи предложение да бъде вписана граница от не по-малко от гласувалите на предишни избори. Според Янаки Стоилов идеята е дошла от президента Георги Първанов и въпреки че не се е харесала на повечето депутати, всъщност законът е „минал“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 11.09.22 г.
fallback