fallback

Преглед на печата за 10 октомври

08:45 | 10.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Засилване на недоверието към правителството

в-к Капитал Daily

За първи път от мандата на настоящото правителство почти всеки втори българин (45%) декларира негативно отношение към дейността на кабинета. Привържениците му спадат до 18%. Това показват резултатите от националното представително проучване за обществените нагласи през септември на социолозите от "Алфа Рисърч". Също за пръв път недоверието към премиера Бойко Борисов надхвърля доверието – 37% към 32%, сочи изследването. Девет от дванадесетте ключови политики на правителството се определят като неуспешни. Над 70% са недоволните от икономическата, социалната, здравната и подоходната политиката.

След строителния балон София ще заложи на иновациите

в-к Капитал Daily

Столичната община подготвя проект за консорциум от нейни структури, чрез който да насърчава, привлича и подпомага инвестиционни проекти в иновативния бизнес с технологии. Решението ще бъде взето на заседанието на общинския съвет в четвъртък по предложение на сформирана преди три месеца работна група.

"В София все пак трябва да има инвестиции въпреки кризата", обясни съветникът от ГЕРБ Николай Стойнев, един от членовете на групата, според когото след спукването на балона в строителството на столицата е нужно икономическо развитие точно чрез технологичния бранш.

Новият орган ще координира общинската и държавната администрация, бизнеса и академичните среди. "Подобни консорциуми има в много други държави. Софийският ще е по подобие на този във Виена", каза Стойнев.

Найденов иска България да е плацдарм за руските зеленчуци към ЕС

в-к Сега

"Ако искате да превземате Европейския съюз, това може да стане през България, не с танкове, а с продукция", заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на кръгла маса за развитието на българо-руските икономически отношения в Москва. И допълни, че в края на втория мандат на ГЕРБ България ще си върне и руските и арабските пазари. А през следващата година ще удвоим стокообмена между двете страни и дори ще стигне нивата от средата на 80-те години. Оптимизмът на Найденов обаче засега се спъва от високите вносни мита, които Русия налага, както и от сложните проверки, които хранителните продукти, изнасяни за Русия, трябва да минават. Затова и търговското салдо е хронично отрицателно. Основно за Русия се изнасят лекарства и козметични продукти, а над 90% от вноса са горива.

ООН иска още две АЕЦ в България

в-к Стандарт

Още две атомни електроцентрали трябва да се построят в България. Това е ангажимент, който страната ни трябва да поеме като част от мерките срещу глобалното затопляне. Условието е записано в рамково споразумение, за което ООН препоръчва да се приеме като национална стратегия на всяка една от страните, членуващи в организацията.

Индия вече се съобрази с това изискване, останалите страни обаче изостават след инцидента в японската АЕЦ "Фукушима". Това каза шефът на Интертек Муди за България Иван Савов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 10.09.22 г.
fallback