fallback

Не се предвижда глоба, ако не се заменят старите топломери

Под 1% от потребителите са поискали да сменят топлинния си счетоводител

14:19 | 09.10.12 г. 1

Едва 10% от работещите топломери са подменени с такива с дистанционно отчитане преди началото на новия отоплителен сезон, съобщи пред БНР председателят на Асоциацията на топлинните счетоводители Ася Ангелова. 

Тя коментира, че потребителите тепърва ще избират уреди, с които да заменят старите до започването на зимата. И уточни, че смяната на топломерите ще продължи и следващата година, защото някои от тях имат давност още година или две.

На този етап все още не е ясно дали ще има санкция и в какъв размер за онези, които не подменят уредите си навреме.

Ангелова обясни, че ако даден уред е спрял и не е отчитал ползване на топлинна енергия, тя ще бъде начислена на базата на предишния сезон.

По нейни думи потребителите предпочитат дистанционното отчитане. Към момента цената на уред с дистанцонен отчет е между 30 и 33 лева. Ангелова уточни, че тези устройства разпределят енергия, но не инкасират. Така те не могат да бъдат манипулирани по никакъв начин от фирмите, които се занимават с топлинно счетоводство.

По въпроса за смяната на топлинните счетоводители, Ангелова уточни, че до този момент "нищожно малко" потребители са поискали подобна смяна - под 1% от всички клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
fallback