fallback

Райфайзенбанк повиши прогнозата си за ръста на БВП през 2012 г. до 1,5%

Банката обаче намалява прогнозата си за 2013 г., както заради ревизираната база през тази година, така и заради продължаващата несигурност в еврозоната

13:51 | 09.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основният двигател на възстановяването на икономиката тази година е вътрешното търсене, като потреблението през първото полугодие се е увеличило в реално изражение с 3,2% на годишна база, а инвестициите – с 9,8%, се казва в месечния икономически анализ на Райфайзенбанк (България) ЕАД. Анализът отчита и по-добрите от очакваните данни за брутния вътрешен продукт.

„Развитието на икономиката от началото на годината ни накара да ревизираме прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт за 2012 г. от 1% на 1,5%. Макар и промяната да е само с 0,5 процентни пункта, тя отразява по-благоприятното развитие на показателите в сравнение с предвижданията ни от пролетта”, коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев. МВФ завиши прогнозата си за растежа у нас през 2012 г. до 1%. Очакването на правителството е за растеж от 1,4%, докато от БНБ смятат, че ръстът на БВП ще е в размер на 0,7%. Европейската комисия очаква още по-скромно разширяване на българската икономика от едва 0,5%. Икономически ръст от 1,3% за тази година пък прогнозират от БАН. „Очакваме и през втората половина на годината тази динамика да продължи, макар и с по-ниски темпове, като за цялата година предвиждаме растеж на потреблението с около 3,5%, а на инвестициите – с 5,8%”, каза Ганев. За 2013 г. прогнозата на Райфайзенбанк за икономическия растеж е намалена, като промяната отразява два фактора - по-високият растеж през 2012 г. като базов ефект от една страна, а от друга - продължаващата несигурност в еврозоната, вследствие на липсата на устойчиво решение на проблема с държавните дългове. “Поне до средата на 2013 г. еврозоната ще се развива слабо, което ще се отрази и на нашия износ. В случай обаче, че мерките, които предприема ЕЦБ, окажат по-осезателен стабилизиращ ефект на пазарите, може да видим и по-благоприятни развития през следващата година”, допъл Ганев. В анализа на Райфайзенбанк е отбелязано също така, че през август инфлацията се нормализира след сравнително рязкото повишаване на ценовото равнище през юли, а безработицата спада минимално единствено под влияние на сезонните ефекти, без да се вижда реално отражение на икономическия растеж на пазара на труда. Отчетено е и по-доброто от прогнозираното изпълнение на държавния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 12.09.22 г.
fallback