fallback

НЕК ще преговаря с две електроцентрали за по-евтин ток

Разговорите с АЕS Гълъбово и Контур глобул Марица-изток 3 за предоговарянето на дългосрочните договори за изкупуване на техния ток ще започнат до седмици

13:36 | 09.10.12 г. 1

До седмици Националната електрическа компания (НЕК) започва преговори с централите "Марица изток" 1 и 3 за предоговаряне на дългосрочните споразумения за изкупуване на електроенергия.

Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БНР.

По негови думи ако бъдат предоговорени дългосрочните договори с ТЕЦ-овете "АЕS Гълъбово" и "Контур глобул Марица-изток 3", това може да доведе до намаление на цените на тока, произвеждан от двете централи. 

Текст в Закона за енергетиката дава възможност условията в дългосрочните договори да бъдат предоговорени, ако противоречат на европейското законодателство или на допълнителни други изисквания, които има за пазара, каза Ангел Семерджиев.

Той посочи, че не сме единствената страна, която е попаднала в такова положение и допълни, че има достатъчно опит, който може да се почерпи, за да се реши въпроса в полза на пазара.

„Ще се обменя опит, включително и от страни като Полша. В Унгария имаше такъв процес. Явленията при нас са подобни. Има достатъчно опит, който може да се почерпи“, каза председателят не енергийния регулатор.

Семерджиев допълни, че се очаква активно участие от страна на министерството на икономиката, енергетиката и туризма като принципал на НЕК, а ДКЕВР ще се включи, доколкото като регулатор трябва да одобри всички тези промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 03.09.22 г.
fallback