fallback

БСП иска промяна в Закона за референдумите

Прагът за валидност трябва да бъде свален, за да може хората да видят смисъл в пряката демокрация, каза лидерът на партията и ПЕС Станишев

22:15 | 08.10.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От БСП ще инициират промяна в Закона за референдумите и ще поискат смъкване на границата за валидността на народното допитване.  "Не е нормално да може един парламент или едно правителство да бъдат избрани, след като на избори са гласували 50 процента или 40 процента от българите. Защото няма ограничение за изборите, а за референдум да се поставят такива летви, които трудно ще бъдат преодоляни. И трябва честно да кажем - не бяхме ние тези, които вложихме в този закон толкова висока летва. И след като тя е действително необоснована, нека се промени, за да може хората да видят смисъл в пряката демокрация и първият референдум да бъде валиден и тази практика да се разширява оттам нататък", заяви лидерът на партията Сергей Станишев.

Според сега действащия закон за прякото участие на гражданите в държавната власт - валиден е този референдум, на който са гласували 70% от хората, които са упражнили правото си на глас на предходните избори. (БНР)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:33 | 11.09.22 г.
fallback