fallback

Надзорът на НОИ одобри проектобюджета на общественото осигуряване за 2013 г.

Синдикатите са гласували "против" с мотива, че дефицитът на осигурителния институт ще се увеличи

15:56 | 08.10.12 г.

С гласовете на държавата и на работодателите Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ)  одобри проектобюджета на общественото осигуряване за 2013 г., съобщи БНР.

Представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" са гласували "против" с мотива, че дефицитът на осигурителния институт всъщност ще се увеличи, а няма да се намали. 

Синдикатите са против увеличаването на пенсиите от 1 април с диференциран процент, който зависи от годината на пенсионирането. Те настояват пенсиите да се повишат с еднакъв процент за всички пенсионери и то от началото на следващата година.

В предложения от Министерство на финансите проект за бюджет на ДОО е заложено диференцирано увеличение на пенсиите с до 9,8% от 1-ви април, нарастване на максималния осигурителен доход от 2 000 лв. на 2 200 лв., увеличаване на минималната работна заплата до 310 лева от 1-ви януари.

Планирано е да продължи да действа и временната мярка за болничните, при която първите три дни от обезщетението да се плащат от работодателя, а не от фондовете на НОИ.

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) ще бъде обсъден и от Националния съвет за тристранно сътрудничество преди да бъде одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 20.08.22 г.
fallback