fallback

Търговията на дребно запазва оборотите през август

Месецът е бил най-благоприятен за търговците на текстил, облекло, обувки и кожени изделия

13:30 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Оборотите в сектора търговия на дребно остават без промяна през август, показаха предварителните сезонно изгладени данни на НСИ. Съпоставката е спрямо предходния месец юли, а на годишна база има ръст от 0,9%.

Публикуваните анализи показват, че август е бил най-благоприятен за търговците на дребно на текстил, облекло, обувки и кожени изделия. При тях на месечна база ръстът на оборота е в рамките на 1,5%. С 0,4% се увеличават и оборотите при търговията с храни, напитки и тютюневи изделия.

Съществено намаление спрямо юли е регистрирано в сектора поръчки по пощата/интернет (-4%), както и при търговията с фармацевтични и медицински стоки, както и с битова техника, мебели и стоки за бита (и в двата сектора с по -1,5%).

Картината обаче е различна по отношение на статистиката на годишна база – с 5,8% расте оборотът в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет. На второ място по ръст се нареждат оборотите в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали, където е записано увеличение от 5,4% на годишна база.

С 4,9% пък се увеличават оборотите при търговците на дребно с фармацевтични и медицински стоки. Същевременно спад на оборотите има при търговията на дребно с битова техника, стоки за бита и мебели (-11%) и текстил, облекло и кожени изделия (-10%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
fallback