fallback

Референдумът за АЕЦ Белене ще се провали, смятат социолози

Според тях до урните няма да отидат необходимият брой хора и резултатите от допитването ще бъдат невалидни

10:21 | 05.10.12 г. 8

Референдумът за АЕЦ „Белене“ ще се провали и причината за това е чисто законова, прогнозираха в ефира на bTV социолозите проф. Михаил Константинов и Боряна Димитрова. Според тях до урните няма да отидат необходимият брой хора и резултатите от допитването ще бъдат невалидни.

По закон в референдума трябва да участват поне същия брой избиратели, отишли да гласуват на предходни парламентарни избори. През 2009 година гласуваха необичайно висок брой избиратели – над 4,34 млн. души или 62% от имащите право на глас, припомни Михаил Константинов.

Експертите коментираха още и адекватността на предстоящото допитване. Според Боряна Димитрова референдуми се правят по политически въпроси, като например да влезем ли в ЕС или в еврозоната, да се обединят ли две общини или да се разделят и т.н. При проекти като „Белене“ думата трябва да имат експертите, категорична беше тя.

"Не поставям под съмнение интелигентността на хората, казвайки че не е тяхна работа да решават за строежа на атомна централа, но този референдум поставя под въпрос стремежа на хората към експертност", подчерта Димитрова.

За Михаил Константинов въпросът също е лошо формулиран – реално той съдържа две тези – подкрепяте ли ядрената енергетика и подкрепяте ли АЕЦ „Белене“. Той смята, че е най-добре въпросите да бъдат повече от един, като това е допустимо от закона. От думите му стана ясно, че 27 февруари е крайният срок за провеждане на допитването.

„Още нещо - според предписанията на Закона за референдума, до три месеца след провеждането на допитването правителството ще трябва да приведе в изпълнение волята на хората. Кое би трябвало да бъде приведено в изпълнение в този случай?“, допълни още Димитрова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
fallback