fallback

Президентът Плевнелиев номинира Боряна Пенчева за член на УС на БНБ

В мотивите си държавният глава посочва професионалния опит на зам.-министъра на финансите, натрупан на всички нива - от експерт до ръководител

22:21 | 02.10.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева. Снимка: МФ

Президентът Росен Плевнелиев е номинирал заместник-министъра на финансите Боряна Пенчева за член на Управителния съвет на Българската народна банка, съобщи БНР.  Боряна Пенчева е с ресор макроикономическо планиране, управление на държавния дълг и координация на държавната политика в областта на финансовите услуги и финансовите пазари, и други. Сред мотивите на държавния глава за номинацията са професионалният опит на Боряна Пенчева, натрупан на всички нива - от експерт до ръководител, което е гаранция за висока експертиза при формулирането и вземането на решения, както и желанието и поетият от нея ангажимент да работи за спазването на принципа за върховенство на закона и за продължаване на политиката на Българската народна банка за гарантиране на финансовата стабилност в България.

В периода 2002-2009 г. Пенчева е заемала поста директор на дирекция  "Управление на средствата от ЕС" в Министерството на финансите с отговорности по планиране, преговори, управление, координация и мониторинг на финансовата подкрепа за България от ЕС, Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, както и на двустранни програми с Гърция, Дания, Норвегия, Холандия и други.

Преди 2002 г. Пенчева е била изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на търговията към Министерство на икономиката и експерт и директор на Института по търговия към икономическото министерство. Боряна Пенчева е Магистър по икономика от УНСС и Доктор по икономика от Институт по световна икономика и международни отношения, Москва. Владее английски и руски език, ползва немски и испански език. Семейна, с едно дете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
fallback