fallback

Капиталът на Общинска банка бе увеличен чрез апорт на имоти

Връщането на контрола върху банката бе трудно, но такова се оказа и задържането му, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова

20:05 | 02.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Общинският съвет в София е увеличил капитала на Общинска банка чрез апорт на имоти. Решението е било взето на извънредно заседание днес, след като миналия четвъртък нямаше необходимия кворум.

С увеличаване на капитала се цели общината да засили контрола си върху банката. Зад миноритарния дял акции стоят фирми на бизнесмена Христо Ковачки. С днешното решение се очаква общината да притежава над 2/3 от капитала на Общинска банка и да може сама да взима управленски решения.  Според кмета Йорданка Фандъкова, необходимостта от увеличаване на капитала е безспорна. "Миналата година ние успяхме с много големи усилия да си върнем контрола върху банката, но се оказва, че удържането на този контрол е също толкова трудно", сподели тя.

Дебатът дали да се увеличи капиталът на финансовата институция извади наяве и познатите въпроси за смяната в ръководството й и кредитите, които се отпускат. От опозицията атакуваха, че се кредитират фирми, близки до управляващите.  От БСП не участваха в гласуването с аргумента, че нямат доверие в мениджмънта на банката и затова няма да подкрепят решение за увеличаване на капитала й.

"Би трябвало да се направи комисия от общински съветници и то най-вече опозиционни, за да не се скрива и фризира истината за случващото се в Общинска банка", каза Георги Кадиев от Столетницата.

Отговорът на ГЕРБ бе, че банката не е давала необезпечени кредити. Разходите са намалели драстично, а тази година банката вече е на печалба, обясниха от партията. 

"Работата на банката е да дава кредити, тя не ги подарява. Доволен съм от решението и смятам, че това е правилното решение. Това беше необходимо и за банката, и за Столична община като мажоритарен акционер, и за софиянци", заяви Орлин Алексиев от ГЕРБ. (БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 27.08.22 г.
fallback