fallback

М. Кунева: Референдумът за „Белене“ обвързва и следващото правителство

Трябва да бъде наложен мораториум върху строителството на централата, смятат от „България на гражданите“

13:13 | 02.10.12 г. 13

Провеждането на референдум за строителството на АЕЦ „Белене“ означава, че и следващото правителство ще бъде обвързано с проекта, заяви лидерът на „България на гражданите“ Миглена Кунева, цитирана от БТА.

Мнението на Кунева е, че трябва да бъде наложен мораториум върху строителството на централата, докато не бъде изработена обща енергийна стратегия, както и да бъдат анализирани и оценени българските енергийни находища.

На този етап управляващите не дават отговори на важни въпроси, сред които дали АЕЦ „Белене“ е необходима на страната като източник на електроенергия, прекратен ли е договорът с „Атомстройекспорт“, каква е точно цената на проекта.

Пакетно преговаряне по отношение на „Белене“ и „Южен поток“ пък създава напрежение и „чувство за фалш“, смята още бившият еврокомисар. Опасенията са, че в случая с „Южен поток“ националните интереси няма да бъдат защитени.

От движението поискаха още на сайта на Министерския съвет да бъдат публикувани имената на инвеститорите, с които се среща премиерът.

Според енергийния експерт Валентин Стоянов не е ясна цената на проекта и как страната ще плати таксата. Всъщност – все още не е направено предпроектното проучване на българския участък, а вече в публичното пространство се заговори за цена от 3 млрд. евро, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:25 | 11.09.22 г.
fallback