fallback

Преглед на печата за 2 октомври

07:44 | 02.10.12 г.

Особености на националния транспорт

в. Капитал Daily

Характерно за еднократните разрешителни за превоз на стоки за Русия е, че те никога не стигат. По традиция свършват преди края на годината, като това е придружено с проблеми за производителите, които не могат да продадат продукцията си на руския пазар, и за превозвачите, които не само остават с по-малко работа, но и с взети, но неизпълнени поръчки. Съпроводено е и с уверения от страна на министерството на транспорта, че прави всичко по силите си, за да договори допълнителни бройки с руската страна. Които пък редовно не договаря.

Миналата година кризата назря през октомври. За 2012 г. бройката е отново 12 хил., като за да не се стига до подобна ситуация, автомобилната администрация към ресорното министерство реши, че стоките, произведени в страната, вече ще бъдат с приоритет, а превозвачите, които возят товари от Турция през България за Русия, ще ползват по-малко.

Сянката на черния списък

в. Капитал Daily

Руската агенция по туризъм обмисля да изготви черен списък с български хотели. Причината са зачестилите случаи, в които от руски туристи беше искано да плащат допълнително за престоя си в България заради финансови спорове между туроператорите и техните местни партньори. Това става ясно от интервю на председателя на "Ростуризъм" Александър Радков пред "Газета.ру". Черният списък трябва да служи като препоръка към туроператорите при избор на хотели, но от изказването не става ясно дали той ще е публичен.

В интервюто Радков коментира изминалия летен туристически сезон и проблемите на руснаци по време на почивките им в чужбина. Той припомня, че през годината е имало фалити на туроператори, обяснявайки, че това е бизнес и държавата не може да предотврати фалит, а за институциите при такива случаи е важна защитата на правата на пътуващите.

Костов: Спрете опитите за строеж на "Белене"

в. Стандарт

Правителството на ГЕРБ да спре всякакви контакти за възобновяване на проекта "Белене", призова на пресконференция лидерът на ДСБ Иван Костов. Думите му бяха по повод на американската компания, която миналата седмица заяви, че иска да строи атомната централа. 



Ако управляващите не спрат опитите за подновяване на "Белене", би изглеждало, че прикриват злоупотребите по проекта, категоричен беше лидерът на тъмносините.

Ликвидират по-лесно фирми

в. Стандарт

По-лесно ще се ликвидират фирмите, които не са били пререгистрирани до 1 януари 2012 г. Това ще стане с промени в закона за Търговския регистър, които правната комисия към парламента вече прие на първо четене и предстои да бъдат гласувани и в пленарна зала.

С тях в кръга от субекти, които могат да поискат ликвидация на непререгистрирани търговци, се включват и търговци съдружници, както и страните по арбитражни дела, обясни депутатът от ГЕРБ Емил Радев. Разширява се и кръгът от субекти, които могат да поискат ликвидация на АД например - и това вече ще са не само Управителните съвети, но и всички управителни органи, включително Надзорният съвет.

Турагенти фалират заради ведомства

в. Стандарт

Задава се вълна от фалити на агенции за продажба на самолетни билети, алармира economymagazine.bg. Държавни чиновници и служители на големи фирми често летят със самолет на аванта, като купуват билети от турагенции с отложено плащане.

Според изискванията на системата за централизирано разплащане BSP (Billing and settlement plane) на Международната асоциация на авиокомпаниите (IATA) агенциите трябва да се разплатят с авиопревозвачите в 14-дневен срок. Но самите купувачи на билети - ведомства и фирми, не им превеждат парите. Така на практика турагентите кредитират пътуванията на чиновници и служители със собствени пари, а много често и със заеми.

Цените на храните замразени и през зимата

в. Новинар

Цените на основните хранителни продукти да останат замразени и през зимата. Това предвижда земеделският министър Мирослав Найденов.

Така няма да посъкпнат стоките от т. нар. социална кошница - хляб, краве кисело и прясно мляко, масло, кашкавал "Витоша", пилешко месо, свинско месо, яйца и кренвирши. Найденов ще преговаря за това с веригите. Предстоят разговори не само с магазините, които са част от тримесечната промоция, но и с останалите големи търговски обекти на пазара, уточни аграрният министър.

Отрязват щетите до 200 лв. по „Автокаско”

в. Новинар

Самоучастие до 200 лв. по застраховката „Автокаско” обмислят да въведат от бранша. Така премията ще бъде намалена, а и това ще има „възпитателен" ефект върху шофьорите, обясниха от Асоциацията на застрахователите.

Всяко дружество има право само да определя условията, уточни председателят й Данчо Данчев. Клиентите трябва внимателно да се запознаят с клаузите преди да подпишат договора, предупреди той.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
fallback