fallback

С транзитните такси ще финансираме участието си в „Южен поток“

Министърът на икономиката Делян Добрев отрече информацията, че България няма да получава транзитни такси от този проект

17:37 | 01.10.12 г.

Не е вярно, че България няма да получава транзитни такси от „Южен поток“ в първите 15 години, коментира Делян Добрев по време на специална пресконференция в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Той поясни, че още от първия ден за всеки кубик газ по тръбата страната ни ще получи транзитна такса. 

Проектът ще бъде изграден съгласно подписаното още през 2008 година междуправителствено споразумение, в което е записано, че „Южен поток“ трябва да бъде построен с 30% собствен капитал и 70% чуждо финансиране. В случая собствените средства, които страната ни трябва да инвестира в газопровода, са в размер на 1 млрд. лева.

Добрев поясни, че тази инвестиция ще бъде покрита от очакваните транзитни такси, откъдето всъщност идва и объркването, че няма да получаваме такси в първите 15 години. „В противен случай Българският енергиен холдинг трябва да тегли кредит, или да търси други начини за финансиране на проекта“, аргументира се още министърът.

По-рано днес от Демократи за силна България (ДСБ) заявиха на пресконференция, че Москва се опитва да изнудва България, тъй като усеща края на руската доминация на европейския газов пазар.

Според ДСБ в момента Русия се опитва да окаже натиск по отношение на „Южен поток“. „Ако България не получава транзитни такси по „Южен поток“ за 15 години, инвестицията може да се изплаща дълги години, така че да не получим нищо накрая“, обясни Иван Иванов, член на националното ръководство на партията.

Лидерът Иван Костов препоръча на управляващите да потърсят подкрепа от останалите източноевропейски държави, както и на ЕС, защото интересите ни в тази област съвпадат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 05.09.22 г.
fallback