fallback

Стартира процедурата за концесия на централна железопътна гара Пловдив

Бъдещият концесионер трябва да направи инвестиции в размер на минимум 9,4 млн. лв за първите 4 години от наемането на гарата

09:07 | 02.10.12 г. 1

Правителството откри процедура за предоставяне на концесия върху централна железопътна гара Пловдив, научи Investor.bg след направена справка на сайта на ресорното министерство.

Максималният срок на концесията е 35 години от датата на официалното сключване на договора за предоставянето й. 

Задължение на бъдещия инвеститор ще бъде изграждането на автогара, два ескалатора, три пътнически асансьора, както и на многофункционална обслужваща сграда.

Тя трябва да включва помещения за магазини, колетно отделение, спедиция, пощенски услуги, обществени тоалетни, пералня със сушилня и гладачно отделение, офиси, хотел от тип "транзитен", търговски обекти и места за разполагане на рекламно-информационни елементи.

Всеки участник в конкурса трябва да има реализиран оборт за поне една от последните 3 финансови години преди датата на подаване на офертата в размер на не по-малко от 90 млн. лв. Балансовата стойност на активите на бъдещия инвеститор не трябва да бъде по-малка от 30 млн. лв.

Инвестициите за първите четири години трябва да са в размер не по-малък от 9 380 650 лв. без ДДС, а за целия срок на концесията – не по-малко от 10 204 430 лв. без ДДС.

Пет са критериите за комплексна оценка на офертите - размер на годишното фиксирано концесионно плащане (50 точки), размер на променливото концесионно плащане (20 точки), срок за въвеждане в експлоатация на строежите (20 точки), предложение за инвестиционна програма (5 точки) и бизнес предложение (5 точки).

Крайният срок за подаване на заявление за участие в откритата процедура е 19 ноември. От транспортното министерство ще отворят офертите ден по-късно. Ако процедурата завърши успешно това ще е първата гара в България, която ще бъде предоставена на концесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:23 | 11.09.22 г.
fallback