fallback

Държавата ще приложи диференциран подход при вдигането на пенсиите

С най-висок процент от 1 април 2013 г. ще бъдат повишени пенсиите, отпуснати до края на 2009 г., съобщи социалният министър Тотю Младенов

14:29 | 01.10.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Въпреки предупрежденията на работодателски организации, че предложението на финансовия министър Симеон Дянков за диференцирано увеличение на пенсиите от следващата година е несправедливо, днес стана ясно, че ще бъде приложен именно този подход за повишението на парите за старост от април 2013 г.

Средното увеличение на всички пенсии от 1 април ще бъде 9,3%, съобщи социалният министър Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Най-голямо повишение ще има за пенсиониралите се до 31 декември 2009 г. За тях увеличението ще е 9,8%, като това са 85 на сто от всички пенсии.

Хората, които са излезли в пенсия в периода от 1 януари 2010 г. до 31 декември 2010 г., ще имат увеличение от 8,8%. За пенсиониралите се през 2011 г. ръстът на пенсията ще бъде 5,7 на сто. А с 2,2% ще нараснат парите на тези, които са излезли в пенсия или ще излязат до края на 2012 г. 

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи от 1 април, като от 146 лева ще стане 150 лева. Максималната пенсия ще се увеличи със 70 лв. и вече ще бъде 770 лв.

Социалната пенсия, която в момента е 100 лева и 86 стотинки, също ще се увеличи и ще стане 110 лева.

На индексация със съответните проценти ще подлежат и пенсиите на починалите съпрузи, инвалидните и наследствените пенсии.

През 2013 г. се запазва размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от 240 лв., както и схемата за изплащане на болничните - първите три дни за сметка на работодателя. От социалното министерство ще предложат тази схема да се въведе като постоянна с промяна в Кодекса за социално осигуряване.

НОИ предлага в бюджета за следващата година да се заложи средно увеличение на минималните осигурителни прагове с 3,3%. Младенов подчерта, че в икономическите сфери, където няма договорка между бизнеса и синдикатите, няма да налага административно увеличение.

Според разчетите на НОИ за всички тези мерки ще са необходими около 582 млн. лв. допълнителни приходи. Те ще бъдат осигурени основно от увеличаване на размера на осигуровките на военни и полицаи, които се вдигат с 20 на сто и ще бъдат за сметка на държавния бюджет.

В бюджета на НОИ за догодина се залага средногодишният процент на безработица да е 10,9 на сто.

Това са предложения в бюджета на Държавното обществено осигуряване от страна на Националния осигурителен институт и подлежат на преговори със социалните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
fallback