fallback

Б. Борисов: България ще диверсифицира енергийните си доставки до 3-4 години

Най-големите възможности за разнообразяване на газовите доставки се крият в залежите в Черно море, каза премиерът пред Euronews

10:08 | 27.09.12 г. 9

България ще успее да диверсифицира енергийните си доставки в рамките на три-четири години. Това коментира премиерът Бойко Борисов в интервю за Euronews.

Борисов посочи, че страната ни си е научила урока от газовата криза от 2009 г., когато Русия прекъсна доставките на синьо гориво за Украйна, и вече напредва с изграждането на междусистемните газови връзки със съседните ни държави.

Той обаче подчерта, че най-големите възможности България да диверсифицира газовите доставки се крият в залежите в Черно море.

Борисов посочи, че България разчита и на проектогазопроводите Набуко и Южен поток за диверсифицирането на газовите доставки.

„По отношение на проекта Набуко България е направила всичко възможно: парламентът одобри изграждането му, подписали сме всички документи, които се изискват, и още утре можем да започнем строителните работи, ако е необходимо. Очаквам с нетърпение старта на проекта Набуко“, коментира премиерът.

Що се отнася до гръцката криза, Бойко Борисов каза, че Европейската комисия се е отнесла строго към България и Румъния, а е била по-толерантна към Гърция. „Сега всички страдаме заради тази толерантност“, коментира той.

„Бюджетният ни дефицит в момента е 1,2%, дългът е около 14%, инфлацията е нула. Единствените европейски държави с икономически показатели, близки до тези на България, са Дания и Финландия“, коментира Борисов.

Той обаче смята, че „не е справедливо най-бедните страни от Европейския съюз да се присъединят към еврозоната сега и да плащат за нации с небрежно поведение“.

„Въпреки че България отговаря на критериите от Маастрихт и заедно с Германия прие процедурите за намаляване на дефицита, други страни не са в съответствие с тези критерии. Защо е така?“, коментира той.

Според Борисов България се справя много по-добре в сравнение с други европейски държави с борбата с корупцията и организираната престъпност. „Престъпните босове са или в ареста, или се издирват с Червена бюлетина“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
fallback