fallback

Добрев: Ветото върху строежа на АЕЦ "Белене" ще отпадне, ако получим изгодна оферта

Investor.bg ви предлага някои от първите коментари по темата за възобновяване на проекта „Белене“

18:03 | 26.09.12 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Засега няма да се отменя решението на правителството и на парламента за спиране на изграждането на АЕЦ „Белене“. Забраната върху строежа на втората атомна централа ще отпадне, ако получим задоволяваща страната ни оферта.

Това заяви пред журналисти в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод на проявения инвеститорски интерес към строежа на АЕЦ „Белене” от американска компания.

Добрев акцентира върху това, че засега става въпрос за мандат за преговори, които трябва да завършат с определени условия, оферта на инвеститора към НЕК и правителството. Той увери, че ако се стигне до такъв етап, офертата ще бъде представена публично пред депутатите и ще се разисква дали страната ни е съгласна да рестартира строежа.

Икономическият министър заяви, че правителството на ГЕРБ не е против проекта, а го е прекратил изцяло по икономически причини.

„Ние не сме против и никога не сме казвали, че сме против по принцип този проект, прекратихме го, защото държавата не може да го финансира без стратегически инвеститор“, подчерта Добрев.

Според него е напълно реално, при определени условия, проектът да е на сто процента частен, каквито случаи е имало и в други държави, сред които САЩ. 

„За да започнат обаче преговори, е нужно Народното събрание да даде мандат, тъй като има решение на парламента, с което упълномощава кабинета, в частност министъра на енергетиката“, да приключи с проекта, коментира Добрев.

Той допълни, че този мандат трябва да бъде с определени ограничения - да не се обвързваме с държавни или корпоративни гаранции, с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия, инвеститорът да покрие направените до момента от НЕК разходи, за да придобие активите.

Министърът не се ангажира да потвърди или отхвърли опасенията, че зад всичко това стои "дългата ръка на Русия". И категорично заяви, че ще искат от компанията гаранции, че има парите и капацитета да реализира такъв проект в България. „Важно е да имаме сигурност, че не е случаен“, допълни Делян Добрев.

На въпрос за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" икономическият министър отговори, че това е все още възможност, но с това изключение, че „ако се реализира "Белене", няма да го има реакторът, който в момента се опитваме да включим в хибриден проект, а ще станем по-гъвкави в това отношение“.

Въпреки развоя на събитията парламентарна анкетна комисия, която да проучи всички договори по "Белене", ще има, увери още Добрев. Той обаче изрази съмнения, че в тази ситуация не е ясно доколко публични могат да станат  споразумението и анексите към него, защото ще сменят своя титул и ще станат споразумения между "Атомстройекспорт" и новата компания, която ще поеме всички задължения.

Той обаче е категоричен, че изразходването на средства и вземането на решения трябва да излязат наяве.

Investor.bg ви предлага експресни коментари по темата за възобновяване на проекта „Белене“:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
fallback