fallback

Странна атака срещу производителите на биоразградими торбички

От асоциация „Полимери“ атакуват колегите си със статистика, според която биоопаковките причинявали по-голямо замърсяване на атмосферата

17:25 | 25.09.12 г.

Броени дни преди въвеждането на екологична такса за всички полиетиленови торбички, която влиза в сила от първи октомври, представители на Българската асоциация „Полимери“ поведоха необяснима атака срещу производителите на биоразградимите опаковки.

От асоциацията разпратиха подробни презентации до медиите със статистически данни за огромните енергийни разходи, свързани с производство на хартиените опаковки, които от своя страна предизвикват допълнително замърсяване на атмосферата.

Предприемачите се базират на доклад на международната асоциация на „Оксо-биоразградимите пластмаси“ от 2011 г., според който при производството на пластмасови опаковки се спестявали 2300 милиона GJ енергия на година в сравнение с производството на хартиени пликове.

Анализът включва и редица други недостатъци от ползването на биоразградимите опаковки, за чието производство  замърсяването на атмосферата било със 70% по-голямо от производството на торбите от полиетилен.

Според експерти от министерството на околна среда провод за атаката са промените в наредбата за екологичната такса, с които държавата освобождава от такси производството на биоразградими опаковки, докато въвежда такса за всички найлонови торби.

Досега таксата се прилагаше само за най-тънките пазарски чанти, но след като производството премина към дебелите опаковки, без да се постигне търсения от държавата ефект за общо намаляване на отпадъците, с решение на екоминистър Караджова, бяха направени съответните промени.

От екоминистерството припомнят, че таксата се въвежда не за да натовари бизнеса с допълнителни разходи, а да ограничи потреблението на опаковките, така че да се постигне ефекта за незамърсяване на природата.

При първото въвеждане на таксите през миналата година голяма част от купувачите започнаха да използват платнени и друг тип торби за многократна употреба, което е и ефектът на тази наредба, поясниха експерти. В тази връзка те не смятат, че подобни рестрикции би трябвало да активизират взаимните атаки между отделните производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
fallback