fallback

ДКЕВР: Цената на природния газ се понижава с 0,67% от октомври*

Регулаторът прие предложението на "Булгаргаз", но отложи компенсирането на дружеството заради недовзетите му приходи от предишни тримесечия

12:28 | 25.09.12 г. 15
Автор - снимка
Редактор

Цената на природния газ ще се понижи с 0,67 на сто от началото на октомври, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

С днешното си решение енергийният регулатор приема предложението на "Булгаргаз" синьото гориво да поевтинее с 0,67% за крайните снабдители и потребители за четвъртото тримесечие на годината.

Председателят на държавната комисия потвърди, че държавното дружество "Булгаргаз" има около 250 млн. лв. недовзет приход за предишни тримесечия, защото е продавало газ на по-ниски цени, отколкото е купувало, но на този етап компенсирането на дружеството ще се отложи.

„Искаме да изчакаме да мине и четвъртото тримесечие на тази година, когато се купува най-голямо количество природен газ и така към края на годината ще имаме по-пълна представа колко е недовзетият приход на "Булгаргаз" за цялата 2012 г.“, посочи Семерджиев.

На днешното открито заседание на регулатора представител на ръководството на „Булгаргаз“ съобщи, че ако не бъдат подписани новите договори с Русия в средата на ноември, има реална опасност от недостиг на природен газ през първото тримесечие на 2013 г. Това ще наложи използването на запасите от хранилището в Чирен в месеците до края на тази година.

В газохранилището ни в Чирен в момента има 380 млн. куб. метра газ. До края на годината ще бъдат използвани 210 млн. куб. метра от тях. Поради това се очаква недостиг на запас от газ в хранилището, но според Семерджиев това няма да представлява проблем, след като бъдат подписани новите договори за доставка.

Дълговете на „Булгаргаз" достигат около 300 милиона лева, изтеглен е бил и заем за закупуването на газ, каза още Петров.

По-късно през деня на извънреден брифинг изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов успокои, че недостиг на газ няма да има.

„Няма и не може да има опасения от недостиг на газ, каза Гогов. Ако не „Булгаргаз”, ще има други дружества, които ще доставят газ. Газът за България няма да спре, стига да няма политически проблеми или други причини, които са извън територията на България, или терористичен акт, който да разруши инфраструктурата”, каза Гогов.

Икономическият министър Делян Добрев също увери, че няма основание за притеснения за сигурността на газовите доставки. Той допълни, че в момента се водят преговори и след 31 декември ще бъде сключен нов договор за доставка на синьо гориво за 2013 г.

По-рано Александър Петров от компанията съобщи, че за покупката на природен газ „Булгаргаз” ще разчита на заем от кредитна институция, тъй като се намира в много тежко финансово състояние. Основният проблем били недовзетите приходи, които се оценяват от ръководството на около 300 милиона лева.

Изпълнителният директор потвърди, че газовият доставчик е в тежко финансово състояние, а взетият заем е от 60 милиона лева.

В момента вървят преговори с руската страна и до средата на ноември се очаква да бъде подписан договор за доставка на синьо гориво запериода от 1 януари 2013 година.

* Актуализирано към 19.00 часа с мнението на икономическия министър Делян Добрев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 08.09.22 г.
fallback