fallback

Преглед на печата за 25 септември

07:34 | 25.09.12 г.

Хлябът с надценка до 50%

в. Стандарт

Търговската надценка на хляба е между 45 и 50 на сто, а през последните години доставната цена на продукта е останала на едно и също равнище, заяви за Дарик председателят на браншовата асоциация на производителите на хляб Мариана Кукушева.



„Хлябът е пазарна стока и като такъв има своята пазарна цена", каза Кукушева. Тя допълни, че производителите продължават да настояват, че за насъщния трябва да има диференцирана ДДС-ставка, като се позова на опита на други европейски страни. Кукушева посочи, че има страни в Европа, където ставката е нулева. „Хлябът трябва да бъде гарантирано достъпен като цена до всяка българска трапеза", коментира още председателят на асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.


Данък върху спестяванията пълни със 100 млн. хазната

в. Стандарт

От 60 до 100 млн. лева ще влязат в държавния бюджет, ако лихвите по депозитите се обложат с данък. Това изчисли депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

Миналата седмица от финансовото министерство заявиха, че тази идея не стои на дневен ред, но днес народният представител обяви, че тя се обсъжда в парламента, във ведомството на Симеон Дянков и в банките.

Трябва да се обмислят плюсовете и минусите. Само в две страни в Европа не се облагат лихвите от депозити на физически лица – в България и Латвия, посочи Червенкондев. Той припомни, че в момента у нас се облагат доходите от лихви на юридическите лица.

Държавата търси 30 млн. от първия купувач на "Химко"

в. Стандарт

Първият купувач на "Химко" дължи на държавата 30 млн. лв. заради неизпълнен приватизационен договор. Сумата е присъдена на "IBE Trans", регистрирана в Ню Йорк от скандалния украинец с двойно гражданство Юрий Литвиненко.

Държавата е платила близо 1 млн. лв. за съдия-изпълнител, който е запорирал част от активите на завода, за да събере борча, каза Руси Статков от надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Дружеството купи 57% от капитала на врачанския торов завод точно преди 13 години за един милион и един лев. Но се задължи да покрие част от дълговете, които по това време само към "Булгаргаз" са били 54 млн. лв., и да инвестира към 50 млн. лв.

Абсолютната давност - алтернатива на потребителски фалит

в. Стандарт

Абсолютната давност замества възможността за потребителски фалит, твърди инициаторът за подобен закон, депутатът от ГЕРБ Емил Радев пред economymagazine.bg.



ТОй посочва, че в нашето законодателство 10-годишна давност съществува при публичните задължения  - данъци, такси, глоби и др. В Данъчно-осигурителния процесуален кодекс има разпоредба, в която въпреки 5-годишната обикновена давност е въведена 10-годишна абсолютна давност. Ние се стремим да изравним режима както за публичните вземания, така и за частните, казва Радев.

БДЖ и пощите получиха поредната отсрочка за касовите апарати

в. Сега

БДЖ и пощите ще получат поредна индулгенция от държавата за нарушаването на изискванията за дистанционна връзка с НАП на касовите апарати. Двата държавни мастодонта вече се възползваха от безпринципната 6-месечна отсрочка за спазване на правилата, но и тя се оказа недостатъчна. Така за тях ще бъде определен втори извънреден срок - 31 януари 2013 г., става ясно от проект за промени в наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти.

БДЖ и пощите не успяха да се вместят в общия срок за връзване на касовите апарати с НАП - 2 април, като официално обяснение за забавянето не бе дадено. За да спаси дружествата от глоби и временно затваряне на клоновете, финансовото министерство спешно измени наредбата и им даде отсрочка до 30 септември. Двете държавни фирми получиха и привилегирован статут да не отчитат оборотите през касови апарати, ако са изградили автоматизирана система за управление на търговската дейност, която има дистанционна връзка с НАП.

78 на сто от шефовете нямат стратегия за служителите си

в. Новинар

78 процента от работодателите в световен мащаб нямат стратегия за работната сила или се борят, за да я въведат.Това става ясно от глобално проучване на "Менпауър Груп".

От компанията коментират, че без стратегия за структуриране на гъвкави модели на работа е невъзможно да се настрои колебаещото се търсене на продукти и услуги. В същото време печелившите компании са в състояние да идентифицират и наемат правилния микс от служители на пълно и непълно работно време и квалифицирани кадри, които да могат да посрещнат нуждите както в реално време, така и в бъдеще.

Ангелов се бори за 3% скок на заплатите на военните

в. Новинар

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще се бори за 3% ръст на заплатите на военните. По думите му този ръст на възнагражденията е възможен дори само със собствени средства на ведомството.

Целта на повишението е поне да покрие инфлацията. Ще трябва обаче и известно увеличение на фонд „Работна заплата", заяви Аню Ангелов. На 28 септември предстоят окончателните разговори с представители на финансовото ведомство по въпроса. На тях ще се обсъди отпадането на някои от привилегиите за военните.

Проблеми с олиото няма да има

в. Новинар

Слънчогледовата реколта тази година е с 40 на сто по-малко в сравнение с миналата.Заради това износът може да бъде ограничен, но с вътрешното потребление проблем няма да има. Това съобщи заместник земеделският министър Цветан Димитров.

Той обясни още, че тази година някои от цените на хранителните продукти са се вдигнали заради недоброто състояние на земеделието през 2012-а. Това в никакъв случай не означава, че ще останат на същото равнище и догодина, категоричен е Димитров. "Не виждам връзка между цените на храните в момента и увеличението на пенсиите", коментира той.

Бизнесът предпочита да инвестира в имоти

в. Новинар

Спадът на лихвите по банковите депозити през лятото е повишил интереса на бизнеса към закупуването на имоти с инвестиционна цел. Това съобщи пред телевизия „България он ер” имотният експерт Калоян Богданов.

Инвеститорите се спират най-вече на жилищата в райони с добра инфраструктура, които се намират в близост до поликлиники, детски градини, учебни заведения, магазини на големи хранителни вериги, а в столицата важен фактор е и близостта до станция на метрото.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 03.09.22 г.
fallback