fallback

Акцентите в бизнеса 24 септември

Най-важното в света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

13:54 | 24.09.12 г.

Инфлацията "изяжда" спестяванията, затова ще потребяваме, смятат банкерите. Снимка: Ройтерс

България

Икономиката ни ще набере скорост догодина – оценката е доста оптимистична и е дело на най-голямата банка у нас – УниКредит Булбанк. В основата на раздвижването според финансовата институция ще е инфлацията, която ще създаде стимули за потреблението.

Сред другите важни новини у нас днес са оттеглянето на Турция от строежа на пътя Русе-Свиленград, както и готовността на млечния бранш за твърди действия срещу изискванията за производство на продукти от растителни мазнини

Борсата

Лятото продължава – поне на борсата и поне що се отнася до активността на търговията. Вече месец индексът на сините чипове SOFIX кръжи около 320 пункта без да намери посока, а в основен двигател на търговията са поименните компенсационни бонове. Днес те поевтиняват с 15% до 55 стотинки за номинал.

На борсата може да е скучно, но пък си има и интрига – компании без приходи имат значителна пазарна капитализация и дори влизат на челни места по оборот за последната година.

По света

Кризата в еврозоната свърши. Или поне такива са надеждите.

Въпреки това седмицата започна песимистично за Европа – със спад на еврото и отстъпление на борсовите индекси. Причина за това се оказаха данните за влошаване на бизнес доверието в Германия, както и новите страхове, че ще има страни, напуснали еврозоната. Този път обаче фаворитът е изненадващ – Кипър.

На този фон ръководителят на Raiffeisen Bank Херберт Степич е уверен, че проблемът с лошите заеми в Централна и Източна Европа се преекспонира. В специално интервю за Investor.bg банкерът изразява увереност, че икономиката на страната ни ще се стабилизира в края на тази или началото на следващата година.

Между другото

Богатите започват да се оглеждат за луксозни активи на безценица, а шефът на Apple се изправя пред първото си голямо изпитание заради проблема с картите за навигация в новия iPhone.

Ако ви остане време, погледнете поредната ни обучителна статия за валутния пазар – днес представяме влиянието на инфлацията върху курсовете на валутите. За онези, които желаят да навлязат по-дълбоко в дебрите на пазара, сме организирали и нов курс за начинаещи трейдъри.

Дебатът

Днес дебатът е провокиран от капиталовия ни пазар. Питаме ви – има ли нещо гнило със сделките с акции на компании, които не отчитат дейност или случващото се е напълно в реда на нещата? Мненията ви очакваме на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:28 | 11.09.22 г.
fallback