fallback

Предвижда се увеличение на заплатите в МВР с не повече от 7%

Повишението няма да е за сметка на социалните придобивки, твърди вицепремиерът Цветан Цветанов

14:45 | 21.09.12 г. 1

                                                                                                                           От: Нели Мартинова

Заплатите на полицаите могат да се повишат с между 5 -7% процента, но това няма да е за сметка на социалните им придобивки, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов във Варна. 

Той призна, че това увеличение най-вероятно няма да удовлетвори полицаите и синдикатите, които настояват за нарастване на заплатите с 25 на сто, но определи предложението като разумно.

Още вчера с специално обръщение Цветанов увери служителите във ведомството, че се водят преговори с финансовото министерство за вдигане на заплатите и ги призова за разбиране заради сложната икономическа обстановка.

„Работим около 30 дни в тази насока и мисля, че има такъв механизъм, с който да се намери финансов ресурс. Разговаряхме с вицепремиера Дянков на експертно ниво, за да се намерят възможности за повишаване на доходите им и като цяло в сектор “Сигурност”“, обясни днес вицепремиерът. 

По негови думи финансовият министър е поставил условие да се търсят вътрешни компенсаторни механизми в бюджета на вътрешното министерство, за да се провери дали може да се направи организация, която да доведе до повишаване на заплатите.

Цветанов обаче беше категоричен, че повишението на възнагражденията по никакъв начин няма да се отрази на социалните придобивки на органите на реда, тъй като те са утвърдени от години. 

Припомняме, че Симеон Дянков предлага "по-високи заплати срещу отказ от привилегии" на силовите ведомства. Ако те се откажат от дългия платен отпуск на служителите си и големия брой заплати при пенсиониране, ще има ресурс за увеличение на заплатите в МО с 5,8%, в МВР - с 11,7%, и в ДАНС - с 12%, сочат изчисленията на финансовия министър. 

Според Цветанов, ако се върви в посока увеличаване на заплатите за сметка на премахването на привилегиите, е можело процентът увеличение да се доближи до искания от полицейските служители. 

Вицепремиерът Цветанов не се ангажира с прогноза кога точно ще бъдат вдигнати месечните възнаграждения.  Междувременно от полицейския синдикат обявиха, че планират протести на 24 и 25 септември.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
fallback