fallback

Планират се сондажи за нефт и газ и по Южното Черноморие

Предложението за обявяване на конкурс влиза в Министерски съвет до месец

17:52 | 20.09.12 г.

До месец в Министерския съвет ще бъде внесено предложение за обявяване на конкурс за търсене на нефт и газ в блок "Терес", разположен в южната част на българския участък от Черно море. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

Подводният участък н север граничи с блок "Хан Аспарух", който вече се проучва от консорциума "Тотал”, а на юг стига до българско-турската граница, уточни Добрев. 

„Това беше последното "бяло петно" в нашата черноморска акватория“, посочи Добрев.

Решението за откриване на процедурата за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в Черно море беше взето от правителството през октомври 2011 г.

В края на август България подписа договор  с консорциума "Тотал Е&П България" Б.В" за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“ в Черно море. .

Миналият месец беше дадено и друго разрешение на дружеството „Блек Сий Енерджи” ЕООД за подводни проучвания  в "Блок 1-19 Свети Атанас".

На заседанието си вчера 19 септември правителството одобри издаването на четири разрешения за сондажи в Северна България. Предвидените инвестиции за петгодишния период на разрешенията са за над 9,3 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 03.09.22 г.
fallback