fallback

Малки фирми са изключени от поръчки за организиране на биоизложения

Браншови организации недоволстват, че агроминистерството обявява само по една голяма поръчка за изложения, финансирани от ЕК

16:57 | 20.09.12 г.

Биологичният мед най-често се представя по време на изложенията    Снимка: БТА

Производители на биологична продукция сигнализират за практиката на министерството на земеделието да възлага предимно на големи обществени поръчки организирането на изложения на биопродукти, изключвайки възможността и малките фирми да участват, което би позволило да има повече подобни базари в страната.

Повод за недоволството е обявената обществена поръчка в размер на 400 хиляди лева, с която министерството търси изпълнител за организиране и провеждане на празници на биологичните производители.

Обявата е качена на страницата на Агенцията за обществени поръчки и включва редица дейности, съврзани с популяризирането на биологичното производство.

Средствата за тази реклама се отпускат по линия на програмата за селските райони, която разполага с ресурс за популяризиране на земеделската продукция, произведена по екологичен начин.

Представители на бизнеса, пожелали анонимност, обясниха пред Investor.bg, че подобна поръчка е правена и през миналата година, но избраният изпълнител вместо да включи поредица от семинари и изложения, се е ограничил само две събития.

През последните четири години малки компании също са организирали базари и малки изложения, като техният опит е доказал, че за 30 хиляди лева може спокойно да се организира представително събитие, на което да бъде изложена продукцията на поне 40-50 компании.

Основавайки се на този опит, представители на бизнеса коментираха, че при бюджет от 400 хил. лева спокойно могат да се направят поне десет изложения. През миналата година от асоциацията „Биопродукти“ са предложили на агроминистерството възможност и браншовите организации да участват в подобни представяния.

На въпроса на Investor.bg защо е обявена само една поръчка, от министерството обясниха, че самият закон за обществените поръчки забранява разделянето им.

Не става ясно ясно обаче кое налага целият планиран ресурс за календарната година да се пусне наведнъж, коментираха хора от бранша.

Произоводителите на биопродукция винаги са настоявали за създаване на постоянни тържища, които да улеснят достъпа на потребителите до техните продукти. Поради големите разходи и високата себестойност на производството цената на биокултурите е значително по-висока от тази на останалите продукти.

Въпреки това през последните две години вътрешният пазар се отвори за българската продукция и търсенето расте.

На този етап пазарите на производителите се създават бавно, затова и фермерите разчитат на изложенията, които се организират с помощта на средства от еврофондовете. Остава да видим дали тази година организаторът на професионалните празници ще успее да подготви повече изложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:17 | 05.09.22 г.
fallback