fallback

Преглед на печата за 19 септември

07:59 | 19.09.12 г.

Мечките отвръщат на удaра

в. Капитал Daily

До края на ноември трябва да бъдат внесени поправки в Закона за лова, касаещи отстрела на мечки. Това обясниха от Министерството на околната среда и водите пред "Капитал Daily". Във вторник от Сдружение за дива природа "Балкани" съобщиха, че срещу страната ще започне наказателна процедура, след като през 2010 г. след поправки в Закона за лова беше решено разрешителните за отстрел на мечки да се издават вече не от екоминистерството, а от Министерството на земеделието и храните. Едновременно с това беше предвидена и ловна квота за отстрел на година - между 3 и 6% от популацията на защитения вид.

От Министерството на околната среда и водите потвърдиха, че наказателна процедура има и че тя е стартирала още в края на април. 

Брюксел натиска цените на храните

в. Стандарт

Брюксел ще се опита да свали цената на сиренето и пържолите. Европейската комисия предлага да се ограничи използването на царевица и други хранителни култури за производство на биогорива. Така търсенето им ще намалее, а оттам и цените на фуражите, смятат експертите на Еврокомисията. Това пък би трябвало да доведе и до поевтиняване на храни като хляб, мляко и месо.

За въвеждане на подобна мярка се заговори още преди месец и в САЩ. Ако това се случи, храните няма да поевтинеят, смятат обаче производителите на биогорива. Според тях подобна мярка би могла само да откаже фермерите да сеят царевица или други култури, отглеждани за биодизел. Причината е, че печалбите им биха паднали значително.

Секира за чейндж бюрата

в. Стандарт

Хитростите на обменните бюра поставят на карта съществуването им като бизнес. В Министерството на финансите обмислят възможността за законови промени, които да завишат изискванията към дейността на чейндж бюрата до степен, която сериозно ще намали броя на търговците с валута у нас. Това се прави в отговор на опитите за заблуда на някои обменни бюра, съпровождани с ловко заобикаляне на действащите закони, научи "Стандарт" от два независими източника.

Опълчение за ориенталския тютюн

в. Стандарт

Държавата и производителите ще обединят усилията си в защита на ориенталския тютюн. Това стана ясно на среща на земеделския министър Мирослав Найденов с тютюнджии в Културния дом в Гоце Делчев. Стотици хора от региона и страната се събраха в залата.

Асоциацията на тютюнопроизводителите прие декларация срещу опита на Брюксел да се забрани отглеждането на ориенталски тютюн.

Премиерът: Спорът за "Белене" е между частни компании

в. Стандарт

България и Русия не са спорещи страни за АЕЦ "Белене". Имаме частни компании, които спорят, заяви премиерът Бойко Борисов. "Русия е една прекрасна страна, която винаги ще бъде приятел на България. Ние сме й много задължени в нашето историческо минало", допълни той.

На въпрос за твърдението в РИА Новости, че руският иск от 1 милиард евро може да доведе до фалита на българската НЕК, Борисов отговори: „Аз не чета тези агенции, защо ги четете вие? Нека си ги цитират – това влиза в техните планове”.

Бум на източен ДДС от фермери

в. Новинар

Бум на източен ДДС от фермери засякоха данъчните. До момента са проверени 450 зърнопроизводители и търговци. Ревизиите показват значителен дял на “сива икономика”, съобщиха инспектори. Засечени са 15 фиктивни сделки, при които целта е източване на ДДС, често липсват документи за качеството на зърното, както и издадени редовни фактури. Съставени са 35 акта и 60 протокола за различните нарушения.

Проверките все още не са обхванали всички регистрирани зърнопроизводители. Те ще продължат и като превенция за предотвратяване на нарушения, предупредиха бирници.

Поправка "Дянков" вещае хаос с потока данъци и осигуровки

в. Сега

Опасна за изборна година промяна в трансфера на публични средства възнамерява да направи финансовото министерство. Ако поправката бъде приета, Националната здравноосигурителна каса и Националният осигурителен институт ще получават със закъснение приходите от осигурителни вноски, постъпили в НАП. В момента приходната агенция е длъжна да превежда събраните социални и здравни осигуровки по сметките на НОИ и НЗОК незабавно - до края на съответния работен ден. МФ обаче предлага това изрично изискване да отпадне, а нов краен срок за превеждане на сумите не се предвижда.

Според ведомството на Симеон Дянков промяната била чисто правно-техническа, но според експерти може да доведе до хаос в разпределението на постъпилите в НАП пари за фондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
fallback