fallback

Ив. Искров: България няма интерес да влиза в бъдещия европейски банков съюз

БНБ не желае българските вложители да плащат за гарантиране на влоговете на други банки, заяви управителят на централната банка

17:04 | 17.09.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Присъединяването на България към евентуален бъдещ банков съюз, както и въвеждането на обща данъчна политика за всички страни-членки на Европейския съюз не са в интерес на България.

Това каза при откриването на новата учебна година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) управителят на БНБ Иван Искров, цитиран от БТА.

"Нашите национални интереси не винаги съвпадат с интересите на външни страни и трябва винаги да търсим българската гледна точка", отбеляза той.

Искров посочи, че БНБ принципно подкрепя задълбочаването на интеграцията в еврозоната, защото това вероятно е единственият начин тя да бъде стабилизирана.

Присъединяването на България към обмисляния банков съюз обаче ще означава прехвърляне на значителен национален суверинитет към Брюксел без в замяна на това страната ни да получи нещо, обясни Искров.

„Банков съюз вероятно ще има и ние го подкрепяме, но за страните в еврозоната“, коментира той, като допълни, че държавите извън еврозоната не трябва да бързат да влизат в него.

По думите на Иван Искров в предложението на Европейската комисия за банков съюз има доста „бели петна“. Той допълни, че БНБ не желае българските вложители да плащат за гарантиране на влоговете на други банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 12.09.22 г.
fallback