fallback

Преглед на печата за 15 септември

08:15 | 15.09.12 г.

ОЛАФ отряза премиера за разследване за АЕЦ "Белене"

в. Сега

Надеждата на премиера Бойко Борисов, че ще получи европейско рамо в спора с Русия за АЕЦ "Белене", бяха попарени. Ядосан от иска на руската "Атомстройекспорт" за над 1 млрд. евро срещу НЕК, Бойко Борисов обяви, че е решил да сезира ОЛАФ - европейската служба за борба с измамите - за афери с финансирането на злополучния атомен проект. "Откъде накъде ще ни искат 1 млрд. евро? Проверката на ОЛАФ ще установи много нарушения. "Белене" е голяма далавера. Няма да им е приятно на руснаците да се разследва", посочи Борисов пред в. "Преса".

От Брюксел обаче бързо пресякоха устрема на премиера. "ОЛАФ няма да разследва сделката за АЕЦ "Белене", тъй като проверка на ядрения проект е извън делегираните й права", съобщиха от еврослужбата вчера за Mediapool. ОЛАФ разследва нередности с европейски средства и не се занимава с харчове от националните бюджети. Разходите по Втора атомна са с изцяло български ресурс - осигурен от държавната НЕК и бюджета.

Семействата са склонни да дават до 2000 лв. за саниране

в. Сега

Българските семейства биха заделили 2000 лв. от бюджета си, за да санират домовете си. Това показват данни от социологическо проучване към май, поръчано от регионалното министерство. Сумата е далеч по-ниска от тази, която експертите пресметнаха, че домакинствата трябва да заделят, за да осигурят половината от парите за саниране. За жилище между 70 и 80 кв.м обновяването ще струва 10 000 лв., т.е. около 5000 лв. семействата трябва да извадят от джоба си.

Въпреки това МРРБ отчете "все по-положително отношение на хората към обновяването на многофамилни жилищни сгради". 43% от анкетираните имат положително мнение към кампанията, а 37% биха се включили в проекта.

Според шефа на АЕЦ: Депутат поръчал бой

в. Стандарт

Депутат е заподозрян за побоя над бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов. Преди близо 10 месеца той бе нападнат от двама маскирани пред дома му. След пердаха Николов бе насинен и почти с откъснато ухо. Случаят все още не е разплетен. Но според новия директор на Първа атомна Валентин Николов една от версиите на разследващите водела към народен избраник. Николов отказа да назове име.

Според мълвата във Враца става въпрос за местния депутат от ГЕРБ Николай Коцев, който неочаквано напусна доброволно парламента. Преди да влезе в Народното събрание, Коцев печелел доста от обществените поръчки в атомната централа, но след като Александър Николов й станал шеф, кранчето секнало, говорят в АЕЦ. "Чул съм тези слухове, както и много други небивалици, че съм купил половин Враца. Никога не съм викан на разпит", категоричен беше пред "Стандарт" Коцев. 

Слагат 7% данък за залози в интернет

в. Стандарт

Хазартът в интернет ще се облага с данък от 7% върху направените залози вместо стандартната ставка за бранша от 15%. Това гласят промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които са подготвени от Министерството на финансите. Промяната важи за лотарии, томболи, бинго, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета. Намалената ставка ще може да се прилага, след като получим одобрение от Европейската комисия за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи.

Същевременно се урежда и облагането на покер състезанията. За игрите в игрално казино, за които се събира такса или комисиона за участие, данъкът върху хазарта ще бъде 15% върху събраните такси и комисиони. Промените предвиждат редица облекчения за бизнеса. Авансовите вноски за корпоративен данък ще се определят само на базата на прогнозна печалба, декларирана от фирмите, без да се взимат предвид финансовите им резултати от предходни години.

Затвор от 5 до 15 години за нападение над лекар

в. Новинар

Сурови наказания очакват всеки, дръзнал да нападне лекар или медицински работник. Атаките срещу хората с белите престилки да бъдат инкриминирани, реши на първо четене здравната комисия в Народното събрание. Инициатори на промените в Наказателния кодекс са синият депутат д-р Ваньо Шарков и група народни представители.

Текстовете бяха приети от членовете на комисията с пълно мнозинство и се подкрепят от правосъдното и здравното министерство, както и от съсловните организации на медиците. Депутатите решиха, че нападенията над лекари ще се наказват равностойно с тези над полицаи, магистрати, данъчни, горски служители и други длъжностни лица.

България съхранява нефтени запаси и в страни от ЕС

в. Новинар

България ще съхранява част от нефтените си запаси и в чужбина. Това предвижда Законът за запасите от нефт и нефтопродукти, става ясно от стенограмата на правителството. Текстовете са внесени от вицепремиера Цветан Цветанов.

Той уточнява, че по този начин големи количества нефт може да се съхраняват и в страни на ЕС, а не само в България. По думите на икономическия министър Делян Добрев ще се създаде възможност за намаляване на цената на горивата. Премиерът Бойко Борисов е доволен от решението, като вметва, че така се отваряме за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 28.08.22 г.
fallback