fallback

Преглед на печата за 13 септември

08:03 | 13.09.12 г.

Кабели без книжки

в. Капитал Daily

По-малките интернет доставчици в София се опитват да договорят с БТК отсрочка за предоставянето на строителни разрешителни за ползването на каналната мрежа на телекома. Те са изпратили писма до телекомуникационната компания, в които молят за предоговаряне на условията. Копие от писмото е било изпратено и до Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

В края на август с нарочно писмо до всички кабелни оператори, чиито жици са в шахтите му, телекомът постави срок от 14 дни да предоставят строителните разрешителни, които имат за инфраструктурата си в рамките на София. Кабелите без строителни книжа след 15 дни ще бъдат отстранени.

По неофициална информация на "Капитал" с напълно изрядна документация по тази линия разполагат само самата БТК, притежаваните от "Мобилтел" "Спектър нет" и "Мегалан", и софийската Net 1.

1000 големи фирми пълнят хазната

в. Стандарт

До около 1000 е намален броят на големите фирми в България, които получават VIP обслужване от данъчните. Освен тях около 6-7 хил. дружества попадат в групата на средните данъкоплатци и осигурители, които също получават по-специално отношение от страна на данъчните. 


За да влязат в групата на големите данъкоплатци фирмите трябва да са платили данъци за миналата година в размер над 3 млн. лв. или да им е възстановен ДДС за над 2 млн. лв. Освен това дейността на компанията трябва да е от стратегическо значение за развитието на икономиката, инфраструктурата и сигурността на България. Териториалната дирекция Големи данъкоплатци и осигурители (ГДО) обслужва и всички банки, застрахователи, здравни дружества и пенсионни фондове. 


Без европари за малките пътища

в. Стандарт

Брюксел няма да отпусне на България средства за ремонт на малките шосета, които не са по линия на европейските коридори, през следващия програмен период 2014-2020 г. За това бе категоричен представителят на Главна дирекция "Регионално развитие" в Европейската комисия Реналдо Мандментс.

Според него и към момента страната ни има нужда от десет пъти повече пари за обновяване на общинските и второкласните шосета, отколкото може да отпусне Брюксел. Тези пътища ще трябва да се ремонтират с пари от националния бюджет, защото Брюксел ще отпуска пари само за главните шосета, категоричен бе той. Въпреки становището на Брюксел, страната ни ще се бори отново да получим финансиране за пътища втори клас, заяви управляващата на ОП програма "Регионално развитие" Деница Николова.

5 млн. лв. за млади учени

в. Стандарт

За набирането на млади учени в образованието да бъдат заделени 5 млн. лв. от държавния бюджет за следващата година. Това поискаха от Съюза на работодателите в системата на образованието, които подготвят Национална програма за набиране на млади учители в системата на българското образование.

До края на този месец се очаква програмата да бъде внесена в образователното министерство. Предвижда се програмата да тръгне пилотно още в началото на следващата година в десетина български училища.


Дянков: Изчерпахме търпението си към Холандия

в. Стандарт

Търпението на България към Холандия е изчерпано, става ясно от коментар на вицепремиера Симеон Дянков пред вестник „Де Телеграаф”. На страниците на холандския ежедневник финансовият министър коментира приемането на България в Шенген и еврозоната.



Според статията, България негодува, че Холандия единствена в ЕС блокира присъединяването й към Шенгенското безвизово пространство. На срещата на върха през октомври Дянков изрази желание Холандия да оттегли възраженията си. Българският вицепремиер посочва, че страната му отдавна е изпълнила изискванията за присъединяване.

Конфискуваха 250 кила месо без документи

в. Новинар

Близо 250 килограма конско и говеждо месо без документи е било конфискувано край Ихтиман, съобщиха от МВР. Голямото количество месо е било задържано от служители на „Специализираното полицейско управление” в София.

Полицейският наряд е бил в района заради опазването на реда при прибирането на реколтата. Спрели за проверка автомобил „Опел Вектра”, който била претъпкан с пакети от месо. 60-годишният водач не е предоставил документи за произхода и превоза за месото. Товарът е иззет и унищожен, а на шофьора е наложена административна санкция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 03.09.22 г.
fallback