fallback

НАП и НЗОК се обединяват срещу здравно неосигурените

Приходната агенция и здравната каса ще изработят профил на над 1,2 милиона души, които не плащат здравни вноски

13:57 | 12.09.12 г. 7

Националната агенция за приходите и Националната здравноосигурителна каса работят по съвместна идея за ограничаване броя на здравно неосигурените българи. Това обяви пред Нова телевизия управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. 

Той посочи, че се надява проблемът със здравно неосигурените да бъде решен, след като се дефинира техният профил. Това ще бъде задача на приходната агенция, след което ще се набележат конкретни мерки към онези групи от населението, които не плащат здравните си вноски.

По последни данни над 1,2 млн. души са неосигурените сред работоспособното население, а здравната каса губи годишно около 500 млн. лв. от неплатени осигуровки. Не е ясно обаче какви са тези хора и дали пребивават в страната, или са в чужбина, посочи Цеков.

„Искаме да видим какъв е профилът, защото по тази логика трябва да има 1,2 милиона безработни в България, а те официално са около 350 хиляди”, каза  Цеков.

Той не посочи конкретни мерки, които биха могли да се предприемат, но съобщи, че в последните месеци заради шума в медиите по този въпрос НАП е отчела повишена събираемост на здравните осигуровки.

Според шефа на касата дори да няма наказателни мерки е хубаво да се говори по тази тема, така че все повече хора да бъдат убедени, че неплащането на здравната осигуровка ощетява и самите тях.

В същото време пред националната телевизия министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви, че последните нейни предложения не са приети от Народното събрание, но се очаква по тази тема да се води сериозен дебат и всички парламентарни сили да предложат мерки.

От приходната агенция съобщиха за Investor.bg, че в момента експерти работят по въпроса и до десетина дни ще бъдат обявени конкретните стъпки по изготвянето на профилите на неосигурените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:49 | 04.09.22 г.
fallback