fallback

Експерти занижават до 0,5% прогнозите си за икономическия ръст през 2012 г.

От Coface Bulgaria оценяват бизнес средата в страната като стабилна, а основните рискове са свързани с кризата в еврозоната

13:56 | 11.09.12 г.

Експерти от консултантската агенция Coface Bulgaria са занижили прогнозата си за икономическия растеж на страната за тази година до 0,5% при обявен 1% ръст в началото на 2012 г. Това съобщи пред журналисти управителят на компанията Милена Виденова, представяйки финансовите прогнози за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП).

Компанията оценява бизнес средата в България като стабилна, посочвайки, че основните рискове произтичат от кризата в еврозоната.

Според икономистите обаче краткосрочният търговски рейтинг на България ще остане на нивата, прогнозирани в началото на годината. Търговският рейтинг може да бъде понижен само при отчитане на сериозни външни шокове, които биха могли да имат негативно въздействие върху търговските потоци.

Виденова обясни, че за момента не е възможно да се предвидят възможните сценарии за развитие на кризата в европейския валутен блок. При всички положения обаче икономическите сътресения са повишили инцидентите от неплащания и са се отразили негативно на платежоспособността на бизнеса и на междуфирмената задлъжнялост.

Милена Виденова не се ангажира с конкретни оценки за размера на междуфирмената задлъжнялост, защото много фирми не обявяват просрочените си плащания. Експертите обаче наблюдават тенденция за увеличаване на просрочените плащания и на разкритите нови производства по несъстоятелност на българските фирми.

Виденова съобщи, че през първото полугодие са започнали 158 производства по несъстоятелност срещу 152 за първото полугодие на миналата година. В несъстоятелност през първото шестмесечие са обявени общо 117 фирми срещу 98 за същия период на миналата година, допълни тя.

При обявяване на несъстоятелност голяма част от кредиторите остават неудовлетворени, посочи още Виденова и поясни, че при просрочия над 120 дни шансовете за събиране на вземанията рязко намаляват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:54 | 10.09.22 г.
fallback