fallback

Промишленото производство с 0,4% ръст през юли на месечна и годишна база

Увеличение е отчетено при електрическата, топлинната енергия и газа, както и в добивната промишленост, а понижение - в преработващата

13:41 | 10.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През юли индексът на промишленото производство* нараства с 0,4%, както на месечна (сезонно изгладен), така и на годишна (календарно изгладен) база, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Месечни изменения

През юли 2012 г. спрямо предходния месец е регистрирано увеличение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 13,1%, и в добивната промишленост - със 7,3%, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление от 1,4%. Двуцифрен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 10,9%, а двуцифрен спад при производството на химични продукти - с 11,3%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10,2%.

Годишни изменения

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база:

Графика: НСИ На годишна база увеличение на промишленото производство е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,1%, и в добивната промишленост - с 1,5%, докато в преработващата промишленост е регистрирано намаление от 1%.

По-значителен ръст спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 36,1%, при производството на тютюневи изделия - с 33%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12,1%, а по-сериозен спад има при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 26%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 18,2%, при производството на химични продукти - с 16%, при производството на облекло - с 12,7%. * Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 27.08.22 г.
fallback