fallback

Данъчните разрешиха проблема със старите здравни вноски за българите в чужбина

От приходната агенция оповестиха процедурите за плащане на вноските

17:36 | 05.09.12 г.

Българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да се освободят от плащането на здравно осигурителни вноски за стари периоди, ако не са живели по това време в България, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

За да бъдат отразени промените в статута на всеки гражданин в здравната система, се подадат два документа – декларация и заявление за напускане на страната, което трябва да стане в рамките на календарната година, т.е. до 31 декември 2012 г. 

От досегашната си практика служителите на агенцията отчитат, че често срещан пропуск е непосочването в декларацията на конкретна дата за напускане на страната, а само месеца и годината. По този начин документите не могат да бъда обработени, въпреки че са получени в съответния офис на НАП.

Гражданите трябва да знаят също, че ако решат да се върнат трайно в България, те трябва да докажат, че са били в чужбина повече от 183 дни през календарната година. Това става с представяне на копие от паспорт, декларация и др.

Възстановяването на здравните права им ще стане след изтичане на 6 последователни месеца, през които се осигуряват, или след еднократно плащане на 12 здравно осигурителни вноски.

Допълнителна информация може да се получи от информационния център на НАП на телефон 0700 18 700. Българите, пребиваващи в чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 03.09.22 г.
fallback