fallback

Преглед на печата за 3 септември

07:47 | 03.09.12 г. 1

Бомба със закъснител

в. Капитал Daily

Броят на направените вписвания в Търговския регистър е спаднал почти наполовина от април месец насам, но в същото време броят на постъпилите заявления остава непроменен. Това показа проверка на "Капитал" в Агенцията по вписванията. Специалисти коментираха пред "Капитал", че ако тенденцията продължи, регистърът може да бъде затрупан от работа, а вписванията да започнат да се забавят.

Видно от статистиката на агенцията, до март броят на вписаните от служителите на агенцията промени по партидите на търговските дружества е бил около средното ниво за 2011 г. - около 55 хил. на месец. През април обаче броят им пада близо наполовина – 25 хил. Този спад няма връзка с постъпилите заявления.

Така например през юни, когато е крайният срок за подаване на годишните финансови отчети на търговските дружества, е имало над 180 хил. постъпили заявления, като в същото време служителите са вписали 35 хил. В сравнение със същия период през 2011 г. постъпилите искания са били 160 хил., а вписванията – 60 хиляди.

Дървесина за отбрани

в. Капитал Daily

Нов търг за продажба на значително количество дървесина с непосилни условия за повечето дървопреработвателни фирми в страната ще се проведе във вторник на 4 септември, казаха за "Капитал Daily" от сдружението на горски предприемачи БУЛПРОФОР. Търгът е с начална цена над 7.2 млн. лв. и е за 140 хил куб.м дървесина от смесен тип. Организира го Югозападното държавно предприятие с център в Благоевград.

Освен изключителното  финансово сито пред участниците в документацията му се съдържа и друго ограничаващо изискване – за последните три години кандидатите да са купили и преработили над половин милион куб.м дървесина. За това условие, което се въвежда за първи път в търговете на Югозападното горско предприятие, организаторите не можаха да дадат убедително обяснение.

Синята зона ще може да се плаща за един, 3 или 6 месеца

в. Стандарт

Срещу карта за цялата градска мрежа на цена от 60 лв. ще се ползва и буферен паркинг, казва Радослав Тошев, председател на комисията по транспорт към Столична община пред economymagazine.bg.

Вече са отворени два такива паркинга, предстои откриването на още един. Преди няколко месеца бе открит паркингът на бул. „Цариградско шосе”, а днес бе пуснат в употреба този на „Ломско шосе”. С пускането на третия на бул. „Джеймс Баучер” ще бъдат открити общо около 3500 паркоместа в тези буферни паркинги. Също буферен е паркингът до стадион „Васил Левски”.

Всички торбички - поне по 35 ст. от 1 октомври

в. Стандарт

От 1 октомври влиза в сила еко такса за всички найлонови торбички. Това ще ги оскъпи и експерти прогнозират цената им да достигне 35-50 стотинки, а може и повече. До сега такса имаше само за най-тънките.

Почти всеки потребител пазарува и слага покупките си в найлонова торбичка.

До сега на повечето пазари торбичките бяха безплатни, тъй като търговците предлагаха предимно от тези, за които не се плаща такса. Но се очаква скоро и те да станат платени заради таксата от 1 октомври. Това едва ли ще е последното поскъпване на торбичките, тъй като през годините е предвидено периодично увеличаване на таксата.


Жега с цената на виното

в. Стандарт

Жегата пресуши бъчвите с вино и вдигна цените на гроздето. Заради рекордно високите температури и липсата на валежи голяма част от тазгодишната реколта стана на стафиди.

Около 30% от лозята пък бяха покосени още през зимата от нечуваните студове. Заради слабата реколта стопаните, които са успели да отгледат грозде тази година, ще получат висока цена за труда си. Всички сортове са изкупуват много по-скъпо от миналата година, но най-голям е скокът при белите. Мускатът достигна рекордните 1,20-1,25 лв. за килограм. Другите бели сортове се взимат за около 90 ст. за килограм, разказа шефът на "Вини" АД Пламен Ангелов.

Фирми напират за държавни заплати

в. Стандарт

Фирми започнаха битката за 9000 служители, чиито заплати ще се плащат от държавата. Небивал интерес сред бизнеса и общините предизвика новата схема "Подкрепа за заетост" по европрограма "Развитие на човешките ресурси". 

Само за месец бюрата по труда бяха затрупани от заявки за разкриване на работни места, субсидирани по схемата. Те са с 2133 повече от планираните 9000.

Вече са назначени 5000 безработни в цялата страна, като с предимство при разглеждането на заявките са били тези в общини, пострадали от природни бедствия. Въпреки надхвърления лимит продължаваме да приемаме заявки, съобщиха от Агенцията по заетостта. Ако интересът все още е толкова силен, ще търсим допълнителен финансов ресурс, казаха оттам.

Цените на храните отново нагоре

в. Новинар

За последната седмица цените на основните храни продължават да бележат ръст нагоре. Поскъпването е със стотинки, но е за периода от 22 до 29 август, като продължава да върви нагоре.

В седмичния анализ на Министерството на земеделието и храните са включени захар, олио, брашно, яйца, пилешко месо и агнешко месо. Средната цена се изчислява като средноаритметична между големите търговски вериги и другите търговски обекти.

Най-малко е поскъпването при захарта, яйцата, брашното и замразеното пилешко – с 0,01 лв. Най-драстичен е скокът при агнешкото месо – с цели 0,26 лв. за цяло агне и 0,53 лв. за бут. В София, обаче, той струва с цял 1 лев по-малко. Повишението при олиото е с 0,03 лв. за литър.

Търсят газ в Южна България

в. Новинар

Проучвания за природен газ и нефт започват в Южна България.

Първите сондажи ще бъдат извършени на територията на общините Свиленград, Маджарово, Харманли и Любимец, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Теренът е част от т. нар. нефтогазен басейн, който освен на наша територия се простира до Турция и Гърция.

До момента само в Турция са открити 24 газови и 3 нефтени находища, изтъкна Добрев.

Бизнесът предпочита заем от приятел вместо европари

в. Сега

Въпреки призивите на премиера Бойко Борисов за по-голяма активност при усвояването на еврофондовете се оказва, че малките фирми съвсем не разчитат на парите от Брюксел, а залагат основно на собствените си сили или на помощ от приятел. Само 6% от българските малки и средни предприятия ползват пари от еврофондовете, въпреки че 26% от тях твърдят, че са наясно с възможностите за финансиране, показва анализ на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия.

Отказът от европари се оказва съвсем логичен и обясним. Според проучване на Българската стопанска камара около 80% от бизнеса не е мотивиран да кандидатства за помощ от Брюксел заради тежките процедури. Най-сериозният проблем при усвояването обаче остават купищата документи, забавените плащания и отчитането на проектите впоследствие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 04.09.22 г.
fallback