fallback

Преглед на печата за 1 септември

08:59 | 01.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бизнесът тегли повече кредити в-к Стандарт

Бизнесът тегли повече кредити, а домакинствата трупат влогове в банката. Това показват данните на Българската народна банка. Според тях печалбата на трезорите у нас ускорява ръста за първите седем месеца на годината, сочат данните на Българска народна банка (БНБ). Само през юли положителният резултат се е повишил с 14,1% на годишна база. Печалбата през миналия месец достига 69,5 млн. лв., а през юли 2011 г. беше 60,94 млн. лв. От началото на годината банковата система е с 393 млн. лв. на плюс, което е 4,5% ръст спрямо същия период на миналата година, съобщава economymagazine.bg. Ръстът се ускорява, тъй като за полугодието печалбата беше 323,4 млн. лв., или с 2,7% повече спрямо януари-юни 2011 г. Активите на системата се увеличават с 0,6%, или 511 млн. лв., и към 31 юли са 79,9 млрд. лв. Кредитите са нараснали с 284 млн., като заслугата за това е на корпоративните заеми. Те се повишават с 310 млн. лв. през юли, докато потребителските кредити намаляват с 0,4%, или 35 млн. лв. Размерът на жилищните ипотечни заеми остава без промяна. През миналия месец привлечените средства се увеличават с 0,7%, или 481 млн. лв. Най-голям е месечният ръст на ресурса, привлечен от институции, различни от кредитни. Повишението на показателя е 3,9%, докато средствата от кредитни институции се свиват със 7,5%. През миналия месец е отчетен най-високият от началото на годината месечен темп на ръст на депозитите от граждани и домакинства. Повишението на показателя е 1,3%, или 439 млн. лв. Привлечените средства от населението вече достигат половината от ресурса в банковата система, показват данните на БНБ.

Таксите за отчет на топломерите остават същите през новия отоплителен сезон в-к Дневник

Таксите за отчет на уредите за дялово разпределение остават без промяна през новия отоплителен сезон. Това каза Ася Ангелова, председател на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение и управител на Иста България в интервю за БТА.

В момента клиентите на топлофикациите, които са подменили уредите си с изтекъл срок на годност с нови, са около 10 процента, посочва още тя. Очаква се през септември и октомври процесът по подмяна на уреди да се активизира и броят на клиентите с подменени уреди да достигне 30 на сто. Процесът ще бъде още по-активен през следващата година, прогнозира Ангелова.

Почти 90 на сто от клиентите, които подменят уредите си, избират такива с радиоотчет и искат да получават сметки всеки месец за реално изразходваната енергия. Тази услуга струва допълнително по 3 лв. на месец за всеки абонат. Така за шестмесечния отоплителен сезон разходът за индивидуални месечни сметки възлиза на 18 лв., които се добавят към таксите за отчет на уредите за дялово разпределение, а те са по 4.08 лв. годишна такса за всеки уред в жилището, посочи Ася Ангелова.

Тези такси ще останат без промяна, защото фирмите за дялово разпределение вече са сключили договорите си с топлофикационните дружества. За средностатистическо двустайно жилище с общо три уреда за дялово разпределение и един водомер за топла вода подмяната на измервателните уреди излиза около 180 лв., коментира още Ангелова. Държавата пуска облигации за Е30 млн. в-к Стандарт Държавата ще търси вътрешен заем от 30 млн. евро. Сумата ще бъде набавена чрез аукцион, обявен от Министерството на финансите. За продажба ще бъдат обявени част от лихвоносни съкровищни облигации със срочност седем години от отворен тип с фиксиран лихвен процент, съобщиха от пресслужбата на БНБ. Ценните книжа са от емисията, пусната на 18 януари, а падежът им е на същата дата през 2019 г. Търгът за ценните книжа е на 10 септември, а купувачите трябва да внесат парите за купените облигации на 12 септември. Облигациите ще носят годишна лихва от 4,5%. Има и няколко условия, които се поставят към брокерите. Максималното количество ДЦК, което един участник може да придобие със състезателни поръчки, е в размер 50 на сто от предназначеното за продажба чрез състезателни поръчки количество. Според обявлението за търга финансовото министерство може да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното. На последния аукцион за 7-годишни ДЦК, проведен на 5 март 2012 г., постигнатата среднопретеглена годишна доходност беше 4,21%.

Събирането на дългове по кредитни карти леко е спаднало през юли в-к Дневник Събираемостта на дължимите суми по кредитни карти е спаднала през юли с 0.5 пункта до 121.4 пункта спрямо предходния месец, показват данните на Асоциацията на колекторските агенции в България.  Показателят следи промените в тенденциите в задлъжнялостта на домакинствата от януари 2010 г., когато е фиксиран условно на 100 пункта.

Според асоциацията този малък спад се дължи на факта, че през лятото хората имат "по-свободно" финансово поведение, съобщава capital.bg.

"Хората тръгват на море и плащат горивото си с кредитната карта или пък сядат в по-скъп от предвиденото ресторант по време на лятната си ваканция, което обяснява донякъде показателите за кредитните карти", обяснява председателят на асоциацията Райна Миткова-Тодорова. В същото време тя посочва, че това се компенсира от по-високата заетост през лятото, която дава възможност на хората да обслужват по-добре задълженията си.   Българите са на второ място в ЕС по високи разходи за висше образование в-к Сега Българското висше образование е силно зависимо от плащаните такси. Българските домакинства осигуряват 33.7% от разходите на университетите, като по този показател България отстъпва в Европа единствено на Великобритания. Измерени спрямо покупателната способност на населението, таксите на държавните университети у нас са сред високите в Европа, а системата за финансово подпомагане е недоразвита.Това показва доклад на Eвропейската комисия за висшето образование в Европа през 2012 г. Той е публикуван на портала за образование eurydice.org и е поредният документ, който акцентира върху социалните ефекти от политиката на финансиране на висшите училища в ЕС.

Максималната такса у нас през учебната 2009/2010 г. при магистърските програми в държавните университети е била 1445 лв. на година. Преизчислен спрямо паритета на покупателна способност, този максимум е по-висок спрямо страни като Германия, Испания, Франция, Италия. В реални суми годишните такси при тях са били до 1000 евро за Германия, 171 и 231 евро за бакалавър и магистър във Франция, 1320 и 1878 евро за бакалавър и магистър в Испания. По-високи спрямо таксите на българските университети при отчетена покупателна способност са таксите в страни като Литва, Латвия, Унгария, Естония. При тях обаче има класическа държавна поръчка. Така в Латвия 34% от студентите не дължат нищо, в Литва - 46%, в Унгария - 58%. Без такси са държавните университети в Гърция, Кипър, Малта, в Полша се плаща ниска такса за административните разходи. Няма такси и в университетите в повечето северни страни в Европа.

Бракуването на старо возило става все по-трудно  в-к Сега

Почти непосилна задача се оказва отказът от старо возило, след като вътрешното министерство увеличи броя на документите, които собственикът трябва да подготви, за да бракува колата си. Досега се изискваше писмено заявление от него, документ за самоличност или единен идентификационен номер (ЕИК), или БУЛСТАТ за фирмите и свидетелство за регистрация на превозното средство. Изискваше се също и уведомление на лицензиран застраховател до "Пътна полиция", ако возилото е претърпяло тотална щета.

С новата Наредба за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на МПС на вътрешното ведомство, която бе публикувана вчера в "Държавен вестник", към изброените документи собственикът трябва да прибави още тапии, с които да удостовери, че автомобилът е изнесен зад граница, приет за скрап, унищожен при природно бедствие или пожар, оставен за съхранение в частен имот, конфискуван или регистриран в чужда държава.

КАТ вече ще може да прекратява служебно регистрацията на коли по сигнал от друга държава или от местните власти, е записано още в наредбата.  Ако у нас се получи писмено уведомление от автомобилната администрация на чужда страна, че българска кола е регистрирана там, КАТ ще прекратява регистрацията й тук. Същото ще се случва и при известие, че наше МПС е конфискувано от чужди власти, предадено е за скрап или е било унищожено при някакви обстоятелства извън България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 17.08.22 г.
fallback