fallback

Преглед на печата за 31 август

07:25 | 31.08.12 г.

Златни дупки и снежинки във Варна

в. Капитал Daily

Община Варна планира да похарчи 300 млн. лв. за поддръжка на инфраструктурата си до 2016 г., като средствата ще отидат в пет компании, избрани чрез търг да осъществяват планираните дейности. От обявената поръчка се вижда, че фирмите ще бъдат ангажирани както с ремонти на улици, участъци от републиканската пътна мрежа, паркове, детски и спортни площадки и  междублокови пространства, така и със зимното почистване на града през следващите три години и половина.

Досега чистенето на снега се изпълняваше по отделно възлагане, като годишно за това общината е харчила под 10 млн. лв. Срокът на последната обществена поръчка за зимната поддръжка на града е изтекъл в средата на март т.г. Тя е разделена в три договора, сключени с дружествата  "Зебра-Стимекс" (свързано с "Трейс груп холд"), "Инжстройинженеринг" и "Хидрострой". За почистване, опесъчаване и луга те са си поделили по 3 млн. лв. без ДДС.

Отсега обаче "ловенето на снежинките" в морската столица ще е два пъти по-скъпо - общо 72 млн. лв. за периода, което прави над 20 млн. лв. годишно.

Расте търсенето на строители в Сливенско

в. Новинар

Наетите строителни работници в Сливенско са се увеличили с 6,5% от началото на годината.

Търсенето на служители в сферата на държавното управление също е нараснало, но с 1,7%. За сметка на това работещите в преработващата промишленост намаляват с 4,8%, а работещите в търговията и ремонта на автомобили – с 2,1%.

Служителите, които са били наети в сферата на здравеопазването и социалната работа, са намалели с 1,6%. В област Сливен наетите служители на трудов договор са намалели с 2,2% в края на юни в сравнение с края март.

Бойлер сменя парното

в. Стандарт

Бойлер, с който може да отоплявате и дома си, ще представят по време на Международния технически панаир в Пловдив от 24 до 29 септември. Уредът ще се предлага за първи път на родния пазар, а презентацията му е по време на пловдивското изложение от 24 до 29 септември.

Уникалният бойлер е специален съд, комбиниращ нагревател за гореща вода и буфер за отопление. Затова и успява едновременно да подгрява водата за къпане и миене, с тази в радиаторите на домашната отоплителна система, обясниха от "Нови енергийни системи", разработили продукта. По време на това издание значителен ще е фокусът именно върху ефективното използване на енергия.

Смятат по формула цените на нивите

в. Стандарт

Около пет милиона са собствениците на ниви в България. Тези, които реално ползват земеделската земя обаче, са поне 10 пъти по-малко. Останалите все по-често започват да търсят начини да превърнат нивите в пари. Но тук идва и големият въпрос - колко да поискат за имота, който са решили да продадат? Купувачите пък от своя страна винаги трябва да имат ориентир, по който да преценят дали не им искат твърде много за парцела, който са харесали? Отговорите на тези въпроси могат да бъдат намерени доста лесно. Достатъчно е да се направи бърза справка в наредбата за реда за определяне на цената на земеделските земи.

Формулата за оценка на нивите е предвидена, за да се използва при определяне цената на държавните парцели, но спокойно може да се ползва и от частници, твърдят специалистите.

Шабла ще гради три пристанища

в. Стандарт

Край фара на Шабла ще изникнат три пристанища, научи "Стандарт" от кмета на общината проф. Райна Бърдарева. От сряда напористата дама обикаля министерствата в София, за да следи за прехвърлянето на имотите, обещани от премиера Бойко Борисов.

На мястото на разрушената естакада ще има търговско пристанище, а там, където е буната - яхтено и рибарско. Дори вече имаме визуализация как ще изглеждат трите порта, каза проф. Бърдарева. С решение на кабинета от сряда градът е собственик и на Шабленската Тузла, известна с лечебната си кал. Идеята на общината е там да построи санаториум.

Летище Горна Оряховица чака концесионер до декември

в. Стандарт

Още три месеца ще търсят концесионер на летището в Горна Оряховица, след като до сего не се появи подходяща фирма. 

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията удължи до 17,00 часа на 3 декември 2012 г. срока за получаване на оферти по процедурата за предоставяне на концесия на летище Горна Оряховица, съобщават от пресцентъра на министерството.

Документацията за участие в откритата процедура може да бъде закупена на стойност 5200 лв. в срок до 17,00 часа на 30 ноември 2012 г.

Кафе-машините ще издават касови бележки още през есента

в. Сега

Собствениците на кафе-машини или на апарати за закуски и играчки трябва да ги оборудват с касов апарат до края на октомври. Това става ясно от Наредба на финансовото министерство, обнародвана в "Държавен вестник". Към момента обаче нито една от т.нар. вендинг фирми не е пристъпила към оборудване с фискално устройство. "Причината е, че все още такива липсват на пазара и дори не е ясно колко точно ще струват.

Засега знаем само, че ще бъдат между 150 и 250 лв", съобщи за в. "Сега" Стойко Петков от ръководството на Българската вендинг асоциация. Според Закона за ДДС, ако търговците нямат връзка с данъчните, глобата е до 10 хил. лв., като може да се стигне и до затваряне на търговския обект. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 08.09.22 г.
fallback