fallback

Американска IT компания планира да мести счетоводните си офиси в България

През септември се очакват решения за изграждане на производства за автомобилни части в страната, съобщи Борислав Стефанов

14:16 | 30.08.12 г. 2

Голяма американска компания от областта на информационните технологии (IT) и дистрибуцията възнамерява да изнесе в България счетоводните офиси на всички свои представителствата, които се намират в Европа.

Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов по повод нарасналия интерес от външни компании за развиване на бизнес в страната.

Вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи за крупни компании от автомобилния бранш, които имат интерес да развиват производство в страната.

В тази връзка той припомни, че кабинетът предвижда нови преференции за крупните инвеститори, разкриващи нови работни места, при които държавата може временно да поеме плащаните от работодателите осигуровки.

Шефът на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов поясни, че при евентуална реализация на проекта на американската компания в страната ще бъдат разкрити между 200 и 300 работни места.

"Тъй като мениджмънтът на компанията ще вземе окончателното решение в края на септември, надяваме се проектът им да се реализира в страната", поясни Стефанов. Той добави, че освен България от компанията са проучвали и условията за бизнес в Сърбия и Македония.

През септември се очаква и окончателното решение на европейските производители, които възнамеряват да изградят производства за автомобилни системи и оборудване на българска територия, съобщи още шефът на агенцията за инвестиции.

През юни подобно намерение беше обявено от германския производител на климатични системи за световно известните марки автомобили Bentley и Lamborghini. Освен производствените бази в близост до Пловдив инвеститорите са проучвали и условията в съседна Сърбия, поясни Стефанов.

Другият проект е на френска компания за производство на електронни и електрически системи за автомобилите, която също много скоро ще обяви окончателното си решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
fallback