fallback

Преглед на печата за 30 август

07:41 | 30.08.12 г.

Финансов заслон от земетръси

в. КапиталDaIly

Общините да застраховат задължително имотите, които са публична общинска собственост, срещу риска "природни бедствия и земетресение", реши Министерският съвет, като прие промените в Закона за общинската собственост, предложени от министъра по управлението на евросредствата Томислав Дончев.

Промените ще станат факт, ако бъдат одобрени и от парламента. В същото време Дончев съобщи, че аналогични текстове скоро ще бъдат разписани и в Закона за държавната собственост. Идеята имотите да бъдат задължително застраховани се появи през май т.г. след труса от 5.8 по Рихтер, при който най-засегнатата община беше Перник.

Предлаганата мярка цели по-безболезнено преодоляване на щетите от бедствия, съобщават от правителствената пресслужба. Задължителната полица се отнася само за публичните общински имоти.

Преразпределените пари за селските райони се оказаха недостатъчни

в. КапиталDaIly

Схемите от програмата за развитие на селските райони, към които бяха насочени допълнително пари от други неатрактивни мерки с разрешението на Еврокомисията, са предизвикали сериозен интерес сред земеделски производители и общини.

По повечето от тях подадените проекти надхвърлят заложените бюджети, което означава, че финансиране няма да получат всички.

Данните на земеделското министерство показват, че към момента има силен интерес към мерките, насочени към бизнеса. Така например по мярката за модернизиране на стопанства са подадени 702 проекта, чиято обща стойност надхвърля 300 млн. евро.

Прехвърлените средства по тази мярка обаче са само 215 млн. евро, което означава, че не всички кандидати ще получат финансиране. Още при обявяването на приема бе съобщено, че предимство ще се дава на фирми, занимаващи се с производство на плодове и зеленчуци, за инвестиции в енергийна ефективност и намаляване на потреблението на вода, производство на енергия от биомаса.

Кабинетът изостава драматично от програмата си за реформи

в. „Сега”

Правителството изостава сериозно от програмата си за реформи. До декември кабинетът очаква да изпълни едва 23% от заложените за 2012 г. мерки.

Продължава да изостава и изпълнението на дейности, предвидени да приключат през 2011 г. За да прикрият закъснението, част от министерствата просто удължават крайните срокове, но това не променя факта, че дейностите остават неизпълнени.

Това е записано в приетия вчера от кабинета редовен отчет за изпълнението на националната програма за реформи към полугодието. Според документа, внесен от вицепремиера Симеон Дянков, закъснението променя характера на програмата и заради мудността на институциите спешни мерки се превръщат в средносрочни.

Половината от търговските обекти на новите метростанции са празни

в. „Сега”

Новите метростанции ще посрещнат първите пътуващи утре с празни търговски площи. За половината около 50-те от търговски обекти на новите перони по втория метролъч от "Надежда" до "Хладилника" не са се явили кандидати, обясни пред "Сега" шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев.

Цените на заетите площи са между 30 и 50 евро/кв.м. Дори на една от централните метростанции - на НДК, има празни магазини.

Българите са сред най-недоволните от банките в Източна Европа

в. „Сега”

По ниво на обслужването на клиентите си българските банки са на четвърто от общо пет изследвани държави в Източна Европа. Това сочат данните от проучването "таен клиент", направено през май от International Service Check.

То е проведено в България, Полша, Чехия, Словакия и Унгария. "Тайните" клиенти са посетили между 1/3 и 50% от банките във всяка от страните, като на случаен принцип са избирали по четири клона от финансова институция.

В класацията убедително водят чешките банки с 87.5% доволни клиенти, следвани от тези в Унгария (с 83.8%), Полша (80%), България (79.7%) и Словакия - 77.6%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 06.09.22 г.
fallback