fallback

ДКЕВР: Възможни са нови корекции на „зелената добавка" в цената на тока

Екокомпонентът при юлското поскъпване на енергията може да се окаже недостатъчен за изкупуването на тока от ВЕИ-та, съобщи Ангел Семерджиев

15:24 | 28.08.12 г. 2

"Зелената добавка" в цената на тока, заради която електроенергията от първи юли поскъпна с по-голям процент от предварително обявения, може да се окаже недостатъчна за покриване на разходите за изкупуването на енергията от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници). Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

От 1 юли 2012 г. добавката беше увеличена от 3,72 лв. на мегаватчас на 11,10 лв. на мегаватчас, въпреки че преференциалните цени за изкупуване на енергията от ВЕИ бяха намалени, припомни шефът на държавния регулатор. Причината за свалянето на изкупните цени беше свързана с включването на голям брой новоприсъединени мощности, основно от фотоволтаици, към централната енергийна система.

По-големите разходи за изкупуването на екоенергията досега бяха за сметка на НЕК, но това се промени, „защото според новата методика тежестите за компенсиране на разходите ще се разпределят между всички оператори по мрежата - и НЕК, и електроразпределителните дружества“, припомни Семерджиев.

В тази връзка Семерджиев предположи, че от 1 юли 2013 г. е възможно дружествата отново да се наложи да бъдат компенсирани за по-големите им разходи за зелена енергия, добави той.

Като контрамярка държавата вече е взела решение да не подписва нови договори за присъединяване на нови мощности от ВЕИ. ДКЕВР е решила това след изявление на Електроенергийния системен оператор, че мрежата не би могла да издържи на значително увеличение на мощностите от ВЕИ, след като вече има подписани договори за повече от 4000 мегавата.

Тези договори са валидни и дават възможност на инвеститорите да се присъединяват към мрежата, но нови няма да се сключват, заяви Семерджиев.

От 1 септември цените на произведената „зелена“ енергия отново ще бъдат понижени с около 30 на сто, като това беше договорено с представителите на бизнеса още в края на юли, съобщи за Investor.bg председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов.

Според него създалата се ситуация, която може да доведе до ново поскъпване на тока, се дължи на евентуален пропуск на държавата, която вероятно е получила неточни данни за реално присъединените ВЕИ мощности, чиято енергия трябва да изкупува.

Газдов отново припомни искането на бизнеса министерството на икономиката да обяви всички новоприсъединени ВЕИ мощности, така че да се осигури прозрачност на този пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
fallback