fallback

Бизнес климатът през август се влошава

Прогнозите на мениджърите сочат намаление на заетите в строителството и не предвиждат допълнително наемане при услугите

13:13 | 28.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Стопанската конюнктура в страната през август се влошава спрямо юли, отчита Националният статистически институт (НСИ). Общият показател на бизнес климата* се понижава с 3,3 пункта, като по отрасли се отчитат следните спадове: промишленост (-2,8 пункта), строителство (-6,9 пункта), търговия на дребно (-1,7 пункта), услуги (-2 пункта). Данни за бизнес климата (общо):

Графика: НСИ

В промишлеността се отчитат влошени оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и намаление на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което е съпроводено с понижени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. В строителство нараства песимизмът на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Очакванията им относно строителната активност през следващите три месеца също са по-неблагоприятни. Прогнозите сочат и за намаление на заетите в бранша.

Оценките на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията са по-умерени отпреди месец, но пък очакванията им за следващите шест месеца са по-благоприятни. Леко подобрение има и в прогнозите по отношение на поръчките към доставчиците и обема на продажбите за следващите три месеца

Очакванията на мениджърите от услугите са за запазване на бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, но очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца са по-благоприятни. Не се предвижда обаче допълнително наемане на персонал.

В промишлеността и строителството се очаква запазване на цените в следващите три месеца, а в търговията на дребно и услугите не се предвижда повишение.

Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша остават основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията.  

* Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя на бизнес климата - в промишлеността, строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, като последният показател е включен в общия динамичен ред от май 2002 година. Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Отговорите на въпросите от анкетите са представени в тристепенна категорийна скала от типа: „увеличение”, „без промяна”, „намаление”, или „над нормално”, „нормално”, „под нормално”. Балансите на оценките се изчисляват като разлика на относителните дялове по екстремните варианти на отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 05.09.22 г.
fallback