fallback

Ан. Петров: Залагаме на ДЦК от ЦИЕ и на облигации на стабилни чужди компании

През следващата година очакваме финансовите пазари да останат волатилни, заяви изпълнителният директор на ING Пенсионно осигуряване

12:20 | 28.08.12 г. 1

Анастас Петров. Снимка: Личен архив.

„През следващата година очакваме финансовите пазари да останат волатилни и това което ние ще правим е да инвестираме в облигации на финансово стабилни държави от Централна и Източна Европа, както и в облигации на стабилни международни компании“, заяви Анастас Петров*, изпълнителен директор на ING Пенсионно осигуряване и търговски директор в ING Животозастраховане. „Ще държим и депозити, както и ще участваме активно на пазара на акции. Доходността ни от началото на 2012 г. е около 7%, което прави около 11% на годишна база", каза Петров. Тя е резултат от по-големите инвестиции в акции и високодоходни облигации в началото на годината, като сега теглата им са значително намалени, защото ситуацията на световните пазари започна да става нестабилна“, допълни той.

„Дял от 17-20% от инвестициите ни са в акции, има малко в български и основно в глобални акции. 30% са вложени в ДЦК на България и финансово стабилни държави от ЦИЕ. 30% са вложенията в корпоративни облигации, от които 99,5% в международни корпорации“, уточни той.

„Пазарите ще продължат да бъдат неспокойни, ще има седмици и месеци, когато рисковите инструменти ще се представят по-добре от безрисковите и обратно“, предвиждат от ING.

*Анастас Петров е изпълнителен директор на ING Пенсионно осигуряване от септември 2009 г. и търговски директор на ING Животозастраховане от януари 2012 г.

Своята кариера в ING той започва през април 2003 г. Има значителен опит във финансовата сфера от работата си в СИБАНК. Член е на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Петров е завършил УНССС, специалност Стопанско управление и администрация. Има и степен Бакалавър по Европейска бизнес администрация от University of Lincolnshire and Humberside (ULH) във Великобритания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 11.09.22 г.
fallback