fallback

Столичният кмет настоява за облекчаване на процедурата за паркиране в София

Днес ще станат ясни новите правила за паркиране в центъра на столицата, както и за издаването на винетни стикери

15:54 | 27.08.12 г. 1

Кметът на София Йорданка Фандъкова настоява процедурата за издаване на винетни стикети за паркиране в центъра на столицата да бъде облекчена. Не само собствениците на имота трябва да имат право да си издадат подобен стикер, но и наемателите, както и притежателите на коли, които имат роднинска връзка със собствениците, съобщи Фандъкова по време на инспекция на ремонта на входа на Южния парк откъм ул. "Козяк".

Тя заяви, че е съгласна с гратисния период от един месец, който беше договорен на среща с председателя на Общинския съвет и протестиращите, живеещи в „синята зона“.

„Вече се правят и служебни справки за някои от документите, така че хората да подават своите заявления и да предоставят за справка само лична карта, талона на автомобила и документа за собственост или за наемане на апартамента“, посочи кметът.

По думите й това е напълно достатъчно, а за всички останали документи могат да се правят справки по служебен път, без да се налага хората да ходят до Центъра за градска мобилност и оттам - до друга институция.

"Очаквам от общинските съветници днес да дискутират и приемат това, както и да обсъдят всички предложения на живеещите в „синята зона“, каза Фандъкова.

Въпреки това според нея ще има и такива предложения, за които ще е необходимо повече диалог.

Същевременно стана ясно, че ремонтът на входа на Южния парк откъм ул."Козяк" трябва да завърши през втората половина на септември. Това е тритият етап от реконструкцията на столичния парк.

Проектът включва цялостна подмяна на настилките, които ще бъдат от гранитни плочи и от асфалт. Ще има осветление, ще бъдат оформени зелените площи, ще се засадят цветя и ще бъдат изградени две детски площадки.

Стойността на ремонта, който е върху три декара площ, е около 160 хил. лв., а на детските площадки - 60 хил. лв.

Във връзка с изграждането на столичното метро Фандъкова припомни, че в петък ще бъде открит и вторият лъч на метрото, който ще достига до кв. "Лозенец". Там ще има удобен градски транспорт, буферен подземен паркинг, пешеходно пространство и зона за игра на децата.

"Искаме още тази година да започне изграждането на линията до аерогарата, а най-късно в началото на следващата година да започне изграждането и до Бизнес парк в Младост. Имаме готовност и за трети метродиаметър. Надяваме се и в следващия програмен период Европейският съюз да финансира и голяма част от този проект”, заяви Фандъкова.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 09.09.22 г.
fallback